Terreuraanslag op Turkse moskee

Turks.nl Redactie

In het Duitse Ulm hebben terroristen een aanslag gepleegd op een Turkse moskee.

De moskee is verbonden aan de Turks-islamitische organisatie Milli Görüş. In de nacht van zondag op maandag zouden molotov-cocktails zijn gegooid op de moskee.

De brand werd geblust voordat het kon uitbreiden. De daders zijn vooralsnog onbekend. Er werden ongebruikte molotov-cocktails gevonden in de omgeving van de moskee.

Bij de terreuraanslag zijn geen doden of gewonden gevallen. Er is alleen materiële schade. İsa Baykuş, oud-voorzitter van de moskee, zegt dat omstanders de politie en brandweer belden. De brand was snel onder controle.

De Duitse tak van Diyanet, het Turkse presidium van Religieuze Zaken, verklaarde vorige week dat dit jaar 27 aanvallen zijn gepleegd op hun moskeeën. De aanvallen zijn grootendeels opgeëist door de terroristische PKK op deze website. In 2017 waren er 100 aanvallen op de moskeeën.

Vooralsnog zijn er geen arrestaties verricht voor de terreuraanslagen.

Operatie Olijftak

Op 20 januari 2018 startte het Turkse leger een militaire operatie in Afrin, Noord-Syrië, genaamd ‘Operatie Olijftak’, die het tweede deel van het Turkse plan vormt om de grens met Syrië vrij te maken van terroristen.

Het doel is om de regio Afrin te bevrijden van YPG, de Syrische tak van de terreurbeweging PKK. Vorig jaar werd een aangrenzend gebied van ruim 2 duizend vierkante kilometer vrijgemaakt van IS- en PKK-terroristen.

Op 18 maart werd bekend dat het stadscentrum was veroverd en YPG-terroristen uit het overgrote deel van Afrin was verjaagd.

Vanwege de militaire operatie werden verschillende Turkse moskeeën en verenigingen aangevallen in heel Europa, ook in Nederland. Ook veel Turkse Nederlanders zijn aangevallen door PKK’ers.