Turken hacken 559 miljoen iPhones en eisen geld

Turks.nl Redactie

Een Turkse hackersgroep dreigt met het wissen van ruim 550 miljoen Apple toestellen.

Het wissen zou mogelijk zijn via een lek in iCloud die de hackers hebben ontdekt. Ze zouden toegang hebben tot 559 miljoen Apple accounts. Dat betekent dat zij privé-gegevens kunnen zien van de mensen, ze kunnen traceren en hun iPhones of andere apparaten op afstand kunnen wissen.

De hackers noemen zich ‘Turkish Crime Family’ en eisen $75.000 aan Bitcoins of $100.000 aan iTunes gift cards.

Apple lijkt niet geïnteresseerd te zijn in het verhaal van de Turkse hackers. Dat blijkt uit e-mailverkeer tussen de hackers en het bedrijf die de website Motherboard heeft gekregen. Ze vroegen eerst om een voorbeeld van de data die de hackers hebben. In een ander mail zeggen zij cybercriminelen niet te zullen belonen omdat ze de de wet overtreden.

Turkish Crime Family heeft aangegeven tot 7 april te wachten op het geld. Mocht dat niet gebeuren, gaan ze alle iPhones, die verbonden zijn aan de iCloud-accounts, wissen. Apple ontkent dat er sprake is van een veiligheidslek: de data die de hackers hebben, zijn afkomstig van gelekte gegevens uit andere websites. Het gaat om mensen die dezelfde wachtwoorden hergebruiken bij meerdere diensten.

Apple raadt al haar klanten aan om gebruik te maken van twee-factor authenticatie. Hoe je dat doet? Lees het hier.