Turkije bevriest Libische tegoeden

Turkije heeft maandag het Libische aandelenpakket in een Turkse bank bevroren.
Turks.nl Redactie

De maatregel volgt op de erkenning van de Libische Nationale Overgangsraad als legitieme vertegenwoordiger van het land en het terughalen van de Turkse ambassadeur uit Tripoli.

De Turkse bankautoriteit heeft tijdelijk het bewind over het aandelenpakket van de Libyan Foreign Bank in de Turkse Arap Turk Bankasi overgenomen. Deze stap is in lijn met een beslissing van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties om Libische tegoeden te bevriezen.

Het is duidelijk dat Ankara de banden met kolonel Moammar Gadhafi verbreekt, ondanks de nauwe handelsrelatie tussen Turkije en Libië. Turkije heeft Gadhafi herhaaldelijk opgeroepen af te treden om ruimte te maken voor een meer democratische regering. Vorige maand bood de Turkse premier Recep Tayyip Erdogan Gadhafi nog bepaalde garanties in ruil voor zijn vertrek; hier kreeg hij geen reactie op.

Sinds het begin van de volksopstand in Libië heeft de Europese Unie de bankrekeningen van Libische staatsbedrijven en investeringsfondsen bevroren, evenals de rekeningen van leden van het regime. De lidstaten van de EU hebben bovendien gezegd geen olie en gas uit Libië te betrekken om zo de inkomstenstroom van het regime in te perken.

  • Loading...