Turkije helpt moslims in Myanmar

De Turkse bevolking doneert miljoenen lira’s om de Moslims in Myanmar, die sinds maanden het slachtoffer zijn van zwaar geweld en onderdrukking te steunen.
Turks.nl Redactie

Duizenden moslims werden door extremistische Boeddhisten vermoord, tienduizenden moesten hun woonplaats verlaten. Zij leven in zeer moeilijke omstandigheden in vluchtelingenkampen.

Vorige week bezocht minister Davutoglu van buitenlandse zaken samen met de vrouw en dochter van premier Erdogan enkele vluchtelingenkampen om de toestand ter plekke te zien. 

De Myanmarese regering wilde de Turkse noodhulp blokkeren omdat het ‘niet nodig’ zou zijn. Er zouden maar enkele tientallen doden zijn gevallen. Echter wordt het geweld gezien als een ware genocide, en een jacht op moslims. Al tientallen jaren lang wordt de moslimminderheid in het gebied onderdrukt. Zo moeten zij zonder loon werken in dienst van de staat, en mogen geen kinderen krijgen.

In de eerste weken van de hulpactie die is gestart door de directoriaat voor religieuze zaken is er ruim 12 miljoen lira (5.4 miljoen euro) verzameld. De Turkse noodhulporganisatie AFAD verzamelde 5 miljoen lira.

© Turks.nl