Turkije: NAVO neemt commando in Libië over

De NAVO neemt het commando over de militaire operaties in Libië over.
Turks.nl Redactie
Total
0
Shares

Dat heeft de Turkse minister van Buitenlandse Zaken Ahmet Davutoglu vanavond gezegd tegen persbureau Reuters.

Davutoglu zei dat er “in zeer korte tijd” een compromis over de overdracht van het commando is bereikt en dat de operatie in Libië binnen één of twee dagen in zijn geheel aan de NAVO wordt overgedragen.

Het bericht over de overdracht komt nadat de NAVO dagenlang onderhandelde over wie er precies voor de militaire missie verantwoordelijk moest worden. Turkije lag lang dwars, maar lijkt zijn verzet na de gesprekken van vanmiddag met de VS, Groot-Brittannië en Frankrijk te hebben gestaakt.

‘Opstandelingen doden dertig scherpschutters Gaddafi’
Op de achtergrond van de gesprekken tussen de NAVO-partners ging de strijd in Libië onverminderd door. Opstandelingen in de Libische stad Misrata zeggen vandaag dertig scherpschutters van Gaddafi’s regime te hebben gedood in het centrum van de stad. Dat bericht is niet te verifiëren.

De Libische regering claimde vanavond dat er bij de luchtaanvallen van de coalitie op het land bijna honderd burgerdoden zijn gevallen. Die claim kan niet gecontroleerd worden. Persbureau Reuters kreeg vanmorgen toegang tot een mortuarium in Tripoli waar volgens de Libische regering lijken van burgerslachtoffers liggen.

De gevechten in de westelijke stad Misrata hebben volgens een dokter in de stad tot nu toe aan minstens 109 mensen het leven gekost. De dokter zei verder tegen persbureau AFP dat er ook al meer dan 1300 gewonden zijn gevallen. Van de gewonden zouden er nog 81 in kritieke toestand verkeren.

Bron: nrc.nl

  • Loading...