Turkmeense stad Tel Afar in handen van ISIL

De stad Tel Afar in Irak is onder zware aanval door militanten van de terreurorganisatie ISIL.
Turks.nl Redactie

Dat meldt Anadolu Agency.

De Iraakse militairen hebben de stad waar voornamelijk Turkmenen wonen, verlaten. De stad werd verdedigd door lokale politieagenten, maar ook zij blijken uit de stad te zijn gevlucht. Bij mortieraanvallen zijn een onbekend aantal mensen om het leven gekomen, waaronder vrouwen en kinderen.

Op social media wordt gemeld dat er een massa-executie dreigt voor de Turkmenen, die grotendeels Sjiitisch zijn. Eerder werden mogelijk duizenden Iraakse soldaten gevangen genomen en gedood, omdat ze van een andere stroming zijn. Op social media wordt de Turkse overheid opgeroepen om stappen te zetten om de Turkmenen in veiligjeid te brengen.

Veel inwoners proberen uit paniek de stad te verlaten. Zij gaan naar de stad Sincar, dat onder controle is van de Koerdische Peshmarga. De meesten zijn gevlucht zonder eigendommen, waarvan een deel zelfs zonder schoenen.

‘Bagdad weigerde hulp’
Een vertegenwoordiger van de Koerdische Autonome Regio zegt dat zij de Irakese regering hebben voorgesteld om de stad te verdedigen tegen de militanten. “Dat werd afgewezen door Bagdat. Het beste wat wij nu kunnen doen is humanitaire hulp aanbieden aan de vluchtelingen” meldt Serbest Babiri, regionale bestuurder van Sincar. Zo’n tien duizend leden van de Peshmarga staan paraat om het gebied te verdedigen tegen mogelijke aanvallen door de ISIL.