Turks-Nederlandse familie gearresteerd vanwege terrorisme

AvatarTurks.nl Redactie

De Turks-Nederlandse Melis A., diens vijf maanden oude zoontje en haar vader zijn door de Iraaks-Koerdische autoriteiten opgepakt op verdenking van terrorisme. Dat meldt de advocaat van de familie, Taner Şen aan de NOS.

Melis A. en haar zoontje zaten tot voor kort in een YPG-gevangenenkamp in Noord-Syrië. Ze zouden ongeveer twee weken geleden vrijgelaten zijn door hun bewakers op humanitaire gronden.

De vader van Melis, die vanuit Nederland naar het gebied was afgereisd, nam zijn dochter en kleinzoon daarna mee naar de hoofdstad van de Koerdische Autonome Regio Erbil.

Aldaar meldde de man zich met zijn dochter en kleinkind bij het Nederlandse consulaat. Hij wilde samen met de twee terugkeren naar Nederland. Voor de benodigde reispapieren eiste het consulaat een DNA-test om de identiteit van moeder en kind vast te kunnen stellen. Dat materiaal is naar Nederland gestuurd en wordt geanalyseerd, de uitslag is nog niet bekend.

Volgens de vader zijn hijzelf, zijn dochter en kleinzoon door het consulaat van het kastje naar de muur gestuurd en zijn ze als gevolg daarvan vandaag gearresteerd, zegt de advocaat van de familie.

Terrorist

Melis A. vertrok enkele jaren geleden naar Syrië, waar ze een kind kreeg van een Nederlandse jihadstrijder. De man is vermoedelijk omgekomen in de strijd.

Na de val van IS kwam A. met meerdere vrouwen in een YPG-gevangenenkamp in Noord-Syrië terecht. De YPG is de Syrische tak van de terroristische organisatie PKK, die al jaren een groot deel van Noord-Syrië bezet.