Turks-Nederlandse journalist al ruim een half jaar vast

Turks.nl Redactie

Fikret Hüseynli, een Nederlandse journalist van Turks-Azerbeidzjaanse afkomst, zit al langer dan een half jaar vast in Oekraïene. Hij werd op 14 oktober vorig jaar opgepakt op verzoek van Azerbeidzjan, dat zijn uitlevering wil vanwege fraude en het illegaal oversteken van de grens. Hüseynli is gevlucht uit Azerbeidzjan en zegt dat dat land hem wil arresteren vanwege zijn kritische berichtgeving.

Eerder deze maand bepaalde een rechtbank in Kiev dat hij niet uitgeleverd mag worden en dat hij moet kunnen gaan en staan waar hij wil. Maar nog voor de uitspraak is zijn Nederlandse paspoort ingenomen, bevestigt het ministerie van Buitenlandse Zaken in Den Haag aan NOS.

Een woordvoerder zegt dat er geregeld contact met hem is en dat Nederland op hoog politiek niveau benadrukt dat hij de vluchtelingenstatus heeft en dat Nederland uitlevering afkeurt. Tegelijkertijd zegt het ministerie dat het niet “in gerechtelijke procedures van andere landen kan treden”.

Hüseynli vluchtte in 2008 uit Azerbeidzjan en kreeg politiek asiel in Nederland. In Azerbeidzjan werkte Huseynli voor de krant Azadlyg. Twee jaar voordat hij op de vlucht sloeg, was hij door gemaskerde mannen aangevallen. Het ministerie van Buitenlandse Zaken bevestigt dat de journalist de vluchtelingenstatus kreeg en inmiddels de Nederlandse nationaliteit heeft.

Huseynli leidt in Amsterdam de Azerbeidzjaanse online nieuwsorganisatie Turan TV, die kritisch staat tegenover de regering van Azerbeidzjan en Turks-nationalistisch is. Hij was in oktober in Oekraïne om daar te onderzoeken of er een lokale afdeling van Turan geopend zou kunnen worden. Omdat Azerbeidzjan hem had op een lijst van politie-organisatie Interpol had laten zetten, werd hij in Oekraïne opgepakt. Hüseynli zegt dat Azerbeidzjan erop uit is hem monddood te maken.

Eind oktober, twee weken na zijn arrestatie, bepaalde een rechtbank in Kiev dat Huseynli op borgtocht vrij kon komen, maar hij moest twee maanden in het land blijven. In die tijd zou een besluit moeten worden genomen over uitlevering. Sindsdien is die termijn al twee keer verlengd, zei Hüseynli vorige maand in gesprek met de internationale journalistenorganisatie Committee to Protect Journalists (CPJ).

Kort geleden, op 2 april, bepaalde de rechtbank dus dat hij niet uitgeleverd mag worden, maar de openbaar aanklager weigert hem zijn paspoort terug te geven en wil een nieuwe zitting om hem nieuwe beperkingen opleggen, meld de Kyiv Post, een Engelstalige krant in Kiev.

Ook in Oekraïne zou de Turks-Azerbeidzjaanse Nederlander geïntimideerd zijn. De CPJ schrijft op zijn site dat hij op 5 maart door onbekenden is aangevallen in het appartement dat hij in Kiev huurt. Volgens de journalist spraken zijn belagers Oekraïens en Azerbeidzjaans. Hij is naar eigen geslagen en tegen de grond gewerkt. De CPJ roept Oekraïne op het incident te onderzoeken en Huseynli zijn paspoort terug te geven zodat hij het land kan verlaten.