Turkse hacker waarschuwde Apple eerder om iCloud lek

De Turkse hacker en security-onderzoeker Ibrahim Balic waarschuwde Apple in maart al dat er een lek bestaat in iCloud.
Turks.nl Redactie

Met het lek slaagden hackers er kort geleden in om honderden naaktfoto’s en video’s van tientallen celebrities te stelen en te verspreiden. Zij konden met een zogenoemde ‘brute-force-attack’ bij de wachtwoorden van iCloud gebruikers komen.

Balic is een bekende bij Apple: In 2013 vond hij een lek in de maildienst van Apple, maar ook op de ontwikkelaarsportal, kalender en in de advertentiedienst iAd. Hij werd toen bedankt door het bedrijf.

De website 9to5mac publiceerde donderdag een screenshot van een mail dat Balic stuurde naar een Apple-medewerker. Daarin meldt hij dat hij meer dan 20.000 wachtwoorden kon testen op één account. Hij adviseerde de medewerker om een ‘lockout policy’ in te voeren dat het account blokkeert bij het meerdere malen invoeren van een foute wachtwoorden.

Apple, dat bekend staat om veiligheid en stabiliteit, liep zware imagoschade op na het uitlekken van de beelden. Het gaat om naaktfoto’s en filmpjes van sterren als Rihanna, Jennifer Lawrence, Ariana Grande, Kim Kardashian, Selena Gomez en meer.

De mail van Ibrahim naar Apple:
celebgate