Turkse stad volledig bevrijd uit handen van IS

Turks.nl Redactie

De Iraakse premier Haidar El-Ibadi heeft verklaard dat de overwegend Turkse stad Tel Afar in het noorden van Irak volledig is bevrijd uit de handen van de terroristische IS. Dat meldt het Turkse staatspersbureau Anadolu Agency.

”Tal Afar is bevrijd”, zo liet de premier in een verklaring weten. Hij riep de overgebleven strijders van IS op zich over te geven. Op social media circuleren beelden van Turkmenen die de Turkmeense vlag ophangen in de stad.

https://twitter.com/SiyasiKulis/status/903228958300307456

In de afgelopen dagen boden IS-strijders nog fel verzet in het bij Tal Afar gelegen plaatsje al-Ayadiya. Een Iraakse legerwoordvoerder voorspelde dat ze zich dood zouden vechten, omdat ze ‘niets meer te verliezen’ hadden.

De Iraakse strijdkrachten openden eerder deze maand de aanval op Tal Afar, waar voor het conflict zo’n 200.000 mensen woonden. De stad ligt aan de strategisch belangrijke snelweg tussen Mosul en Syrië. Het was, met Raqqa, een van de weinige steden die nog in IS-handen waren.

Tal Afar is daarnaast de enige Iraakse stad waar Turken in de meerderheid zijn. Turken in Irak worden sinds 1959 Turkmenen genoemd. Turken leefden daar al eeuwenlang onder Ottomaans bestuur, totdat het Ottomaanse Rijk veel gebied verloor tijdens de Eerste Wereldoorlog. Sindsdien leven de Turken, of Turkmenen, onder Iraaks bestuur.

Vandaag de dag zijn zij de derde grootste etnische groep in Irak, na de Arabieren en de Koerden.