Turkse vrouw in ziekenhuis na racistische aanval

Turks.nl Redactie

In het Duitse Gelsenkirchen, niet ver van de grens met Nederland, is de 43-jarige Ayşe Binek het slachtoffer geworden van een racistische aanval. Ze werd uitgescholden en zodanig mishandeld dat ze in het ziekenhuis ligt.

Maandag rond 16.40 uur werd ze aangevallen in de buurt van het gemeentehuis van de stad. Ze wist te ontkomen dankzij een Turkse omstander, die ingreep. De aanvaller werd snel opgepakt dankzij de hulp van omstanders.

Ayşe Binek sprak met het Turkse staatspersbureau Anadolu in het ziekenhuis waar ze wordt behandeld. Ze zegt ze is aangevallen vanwege haar hoofddoek en Turkse uiterlijk.

Binek werkt bij de gemeente van Gelsenkirchen. Ze vertelt de aanval als volgt:

“Ik zou parkeren op een lege plek, toen op dat moment een fietser handgebaren maakte richting mij. Ik negeerde het. Later zag ik dat de parkeerplaats alleen voor bewoners was.

Daarop wilde ik uitrijden en even verderop parkeren. Van rechts kwam een fietser, die ik voorrang verleende, maar hij wilde niet verder fietsen. Vervolgens begon hij te schelden, terwijl ik hem nog steeds negeerde.

Op dat moment ging hij van de weg en begon te schreeuwen vanaf de stoep. Hele zware en racistische scheldwoorden. De aanvaller liep op me af en sloeg me via het halfopen raam.

In die paniek lukte het me om het raam te sluiten, maar ik kreeg de deur niet dicht. Hij sloeg op het raam, opende de deur en begon me te schoppen.

Omstanders schreeuwden dat je geen vrouwen mag slaan en dat ik niks had gedaan, maar hij liet me niet los. Hij bleef me slaan en bleef racistische scheldwoorden gebruiken.

Dank God dat daar een Turkse meneer liep die ingreep en probeerde de aanvaller in bedwang te houden, maar op dat moment begon hij die man te mishandelen. Hij gooide hem op de grond. Toen probeerde ik hem te stoppen.

Mijn knieën schuurden op de grond, mijn telefoon ging kapot en ik bloedde. Op een gegeven moment wilde de aanvaller vluchten, maar die meneer greep hem.

Een andere omstander hielden zijn fiets vast en zorgden ervoor dat hij niet kon vluchten. Als die meneer er niet wat, had hij mij nog erger kunnen mishandelen of zelfs kunnen vermoorden.”

Na de aanval werd ze naar het ziekenhuis gebracht. Daar wordt ze sinds gisteren behandeld. Ze heeft zwaar letsel aan haar schouder.

Volgens Binek zeggen de omstanders dat de aanval een racistisch motief had. Desondanks heeft de politie daar geen rekening gehouden, volgens haar. “Er waren meer mensen die getuige wilden zijn, maar de politie heeft hun gegevens niet opgenomen. Wij zullen dit niet hierbij laten en ons recht halen”.