Turkse vrouw mishandeld door politie in Griekse gevangenis

Europa is zeker niet altijd een paradijs voor vluchtelingen en migranten. Dat blijkt onder andere uit een artikel  dat Amnesty International vandaag op haar website plaatste.
Turks.nl Redactie

Één van de Europese landen waar de mensenrechten nog flink verbeterd kan worden is Griekenland. Migranten en vluchtelingen worden vaak gediscrimineerd en het is geen geheim dat bij sommige Griekse burgers een regelrechte vijandigheid tegenover allochtonen heerst.

Daarnaast komt slechts een klein deel van de allochtonen aan een baan. Vanwege de economische crisis die gaande is , heeft het staats-arbeidsbureau zelfs de opdracht gekregen om bij openstaande vacatures eerst te kijken of deze door een autochtone burger kan worden vervuld, alvorens ze de vacature beschikbaar stellen voor de allochtone medeburger.

Deniz
Een uitgesproken voorbeeld van de schending van mensenrechten in Griekenland is de zaak van de 47-jarige Turkse Deniz*, die vanwege politieke vervolging in haar eigen land toevlucht zocht in de Griekse hoofdstad Athene. Deniz werd in Turkije meerdere malen gearresteerd, nadat ze politieke gevangenen had aangespoord aan hongerstakingen deel te nemen.

Haar vredige bestaan in Athene was helaas slechts van korte duur; begin februari 2013 werd ze door de Griekse politie gearresteerd nadat Turkse autoriteiten een uitleveringsverzoek voor haar hadden ingediend. Ze werd echter op borgtocht weer vrijgelaten.

Twee maanden later bracht ze -in overeenstemming met de borgtochtvoorwaarden- samen met haar advocaat een bezoek aan een politiebureau in Athene. Eenmaal aangekomen werd haar verteld dat er een arrestatiebevel tegen haar was uitgevaardigd, waarna ze prompt werd aangehouden door de politie.

Drie uur later werd ze naar een politiedirectoraat (GADA) getransporteerd voor controle. Volgens Deniz haar verklaring werd ze hier aanvankelijk door een politievrouw gefouilleerd. Toen haar gevraagd werd haar kleren uit te doen weigerde ze, waarop twee politiemannen de kamer kwamen binnenstormen. “Één van de politiemannen begon aan me trekken en de andere probeerde mijn kleding van mijn lijf te rukken. Vervolgens werd er aan mijn haar getrokken en kreeg ik vijf minuten lang klappen te verwerken, zelfs op mijn gezicht. Een politieman die me hoorde schreeuwen kwam de kamer binnengestormd en probeerde me te helpen. Later werd ik naar een andere politiebureau getransporteerd en kon ik in het ziekenhuis behandeld worden aan mijn verwondingen”, aldus Deniz.

De Turkse mocht op het politiebureau een klacht indienen tegen de mishandeling en twee dagen later deelde ze haar verhaal met Amnesty International. Eind april kwam het Griekse hof eind april tot het besluit het uitleveringsverzoek voor Deniz te verwerpen, waardoor ze voorlopig nog in Griekenland mag blijven.

*Deniz is haar schuilnaam