Turkse vrouw overleden na medisch schandaal

Filiz Kılıç (46), een in Denemarken woonachtige Turkse vrouw, is overleden omdat zij niet tijdig is behandeld. Ze liep een wervelbreuk op na een ongeluk. De nabestaanden gaan een tuchtklacht indienen wegens nalatigheid.
Turks.nl Redactie

Dat meldt Anadolu Agency.

Filiz werd maandagavond na een tragisch ongeluk op de kartbaan gebracht naar de spoedeisende hulp van het ziekenhuis in Holbeak. Al snel werd duidelijk dat ze een wervelbreuk heeft en dat ze met spoed behandeld moet worden. De MR-scan moest echter nog beoordeeld worden door een specialist van het ziekenhuis in Kopenhagen. Het oordeel van die specialist heeft men nooit ontvangen, een procedure waar men over het algemeen een halfuur duurt. Dat meldt haar broertje Mesut Uçarkuş aan AA.

Wegens een gebrek aan kamers in het ziekenhuis moest Filiz op een brancard op de gang wachten. Na protest van de familie heeft de dienstdoende arts gemeld dat ‘we haar maar moesten meenemen als we het er niet mee eens zijn’. De specialist die ‘s ochtends zou langskomen kwam pas om twee uur ‘s middags. Ook kreeg ze geen pijnstillers voor de pijn. Later die dag is besloten haar over te plaatsen naar een ziekenhuis in Odense alwaar ze ‘s nachts is aangekomen.

In Odense heeft Filiz een 3,5 uur durende operatie ondergaan. Volgens de artsen was het een geslaagde operatie. Filiz overleed donderdagochtend als gevolg van een hartaanval toen ze naar het toilet werd gebracht. Reanimatie mocht niet meer baten.

De behandeld arts in Odense heeft volgens het broertje van de overledene verklaard dat zij in het eerste ziekenhuis bloedverdunners toegediend had moeten krijgen. Als ze bloedverdunners toegediend had gekregen zou ze geen hartaanval hebben gehad, of hooguit een lichte hartaanval. “Wij hebben iemand verloren, en hopen dat niemand anders een dierbare verliest” licht hij verder toe.

Filiz was werkzaam als tolk en laat drie kinderen achter. Zodra het lichaam wordt vrijgegeven door de autoriteiten zal zij begraven worden in Gaziantep.

AA/Turks.nl – Halim Gökduman 

  • Loading...