(Video) Turkse winkeleigenaars beschermen Londense buurt

Turkse en Koerdische winkeleigenaars in het Londense Dalston hebben maandag het heft in eigen handen genomen.
Turks.nl Redactie

Dat meldt nieuwsblad.be

Ze beschermden hun winkels en de rest van de buurt tegen relschoppers. The Guardian zette enkele beelden van de moedige mannen op internet.

In de buurt rond Kingsland High Street, een grote winkelstraat in de Londense buurt Dalston, trokken Turkse en Koerdische winkeleigenaars maandagavond de straat op. Hun doel was om de buurt te vrijwaren van vernielingen en plunderingen. Enkele winkeleigenaren melden aan de staatskanaal TRT dat de politie hun winkels niet voldoende beschermt tegen plunderingen. “De politie zegt ons dat ze niks kunnen doen. We moesten onze winkels sluiten en naar huis gaan”. Aldus een winkeleigenaar.

Buurtbewoonster Debby Mumdy (41) is hen dankbaar: ‘De meeste mensen uit de buurt zijn opgelucht dat de Turkse gemeenschap de buurt heeft beschermd. Dankzij deze mensen is de Kingsland High Street niet aangevallen.’

‘Het is fantastisch’, reageert Nick Smith, voorzitter van een liefdadigheidsorganisatie die kantoor houdt in de buurt. ‘Deze mannen zullen ongetwijfeld de problemen weghouden. Ik denk niet dat er in deze buurt iets zal gebeuren dankzij hen.’

Spanningen tussen gemeenschappen
Een 23-jarige buurtwerker, die liever anoniem blijft, is minder opgezet met de actie van de winkeleigenaars: ‘Het is een reactie van mensen die vinden dat er wetteloosheid heerst. Ik snap volledig waarom mensen buitenkomen om hun eigendommen te verdedigen, maar ik denk dat het de zaken alleen maar zal verergeren. Ik zou het verschikkelijk vinden als deze situatie in een raciale of generatiestrijd uitmondt.

  • Loading...