Twee jaar cel voor Turkse jongen (14) om terrorisme

Een 14-jarige Turkse jongen, die werd verdacht van het maken van een bom, is veroordeeld tot twee jaar cel.
Turks.nl Redactie

De jongen uit Oostenrijk zou online lessen volgen over het maken van een explosief dat hij zou gebruiken voor een aanslag op een station. Hij opereerde in opdracht van de IS, meldt derstandard.at.

Slechte jeugd
De jongen werd geboren in Istanbul en leefde sinds acht jaar in Oostenrijk. Hij groeide na de echtscheiding van zijn ouders vaderloos op en had voortdurend problemen met zijn moeder. Op school was hij ook een lastpak. Hoewel hij een Alevitisch achtergrond heeft, had hij sympathie voor een extreme vorm van de soennitische Islam. Hij zou op zoek zijn naar erkenning door een aanslag te plegen, zegt de officier van justitie.

Op internet maakte hij kennis met een IS’er die aanhang zocht in westerse landen. Hij besloot om te emigreren naar Syrië en te strijden voor de extremistische terreurorganisatie. Hij werd overgehaald door de IS’er om te vechten in Oostenrijk, waarna hij online lessen zou volgen over hoe je een explosief in elkaar zet. Het uiteindelijke doel was een bomaanslag op Station Wien Westbahnhof.

Zijn moeder merkte dat hij radicaliseerde en greep in. Hij stuurde hem naar zijn oom in Duitsland met de hoop dat hij zou veranderen, maar dat gebeurde niet. Na terugkeer in Oostenrijk in oktober 2014 werd hij ondervraagd door de politie. Hij werd onder voorwaarde vrijgelaten, maar hij ging onderduiken met een vriend van 12. Toch werd hij ontdekt en gearresteerd.

Hij kon tot vijf jaar cel krijgen, maar zijn slechte start van het leven hielp hem een hand. Zijn advocaat vindt dat de overheid medeverantwoordelijk is voor de radicalisering van de tiener. Ondanks een normale intelligentie moest hij naar een speciale school met probleemjongeren, terwijl zijn vrienden op een normale middelbare school zaten. Er zou sprake zijn van ‘gebrek aan perspectief’.

Acht maanden van de twee jaar cel zijn omgezet in voorwaardelijk. Rekening houdend met een lange voorarrest moet hij slechts drie maanden de cel in. Wel moet hij de komende jaren een behandeling krijgen en zal hij onder toezicht blijven van een reclasseringsambtenaar.

 

  • Loading...