Uraniumakkoord Iran met scepsis ontvangen

De toezegging van Iran om het grootste deel van zijn voorraad laagverrijkt uranium naar Turkije te sturen is maandag door de Verenigde Staten en hun bondgenoten met scepsis ontvangen.
Turks.nl Redactie

Het Witte Huis zegt dat het tussen Iran, Turkije en Brazilië bereikte akkoord een positieve stap kan zijn, maar Iran nog altijd in staat stelt met het verrijken van uranium door te gaan.

“Gelet op het herhaalde falen van Iran om zijn eigen toezeggingen na te komen, en de noodzaak om fundamentele kwesties ten aanzien van Irans nucleaire programma aan te pakken, blijven de Verenigde Staten en de internationale gemeenschap ernstige zorgen koesteren”, liet het Witte Huis in een persverklaring weten.

In ruil voor het naar Turkije gestuurde laagverrijkte uranium zou Iran staven middelmatig verrijkt uranium terug ontvangen, voor gebruik in een reactor die isotopen maakt voor medische doeleinden. Iran zou echter door willen gaan met het zelf verrijken van uranium tot ongeveer twintig procent, wat in strijd zou zijn met bestaande resoluties van de Veiligheidsraad, zei Witte Huis-woordvoerder Robert Gibbs.

Iran moet nog altijd aantonen dat zijn nucleaire programma uitsluitend vreedzame doeleinden dient, ‘of de gevolgen ondervinden, waaronder sancties’, zei Gibbs. Hij merkte op dat de verklaring uit Teheran vaag is over de bereidheid van Iran om met de vijf permanente leden van de Veiligheidsraad plus Duitsland rond de tafel te gaan zitten.

De overeenkomst lijkt veel op een uit oktober daterend voorstel van de Verenigde Naties dat uiteindelijk door Iran werd verworpen. Turkije en Brazilië, beide niet-permante leden van de VN-Veiligheidsraad, zijn daarna gaan bemiddelen. De deal werd bereikt tijdens overleg in Teheran tussen de Iraanse president Mahmoud Ahmadinejad, de Turkse premier Recep Tayyip Erdogan en de Braziliaanse president Luiz Inacio Lula de Silva.

Het lijkt alsof Iran met de overeenkomst met Turkije en Brazilië de toenemende steun voor sancties probeert te ondergraven. Binnen de Veiligheidsraad lijken nu ook Rusland en China zich aan de kant van de VS, Groot-Brittannië en Frankrijk te scharen. De Russische president Dmitri Medvedev liet maandag weten twijfels te houden over het akkoord. “Voor zover ik de officiële Iraanse verklaringen begrijp, wil het (met het verrijken van uranium, red.) doorgaan. In dat geval kunnen de zorgen van de internationale gemeenschap blijven bestaan”, zei Medvedev tijdens een bezoek aan Oekraïne.