VN: Misdaden tegen moslims in Myanmar

Een hoge VN-functionaris heeft gewaarschuwd voor de gevolgen van een groeiende polarisatie tussen boeddhisten en moslims in Myanmar. 
Turks.nl Redactie

Dat staat op de website van stichting Salaamah, dat zich inzet voor de de Rohingya-bevolking in Myanmar.

De leefomstandigheden in de kampen voor ontheemde moslims zijn verschrikkelijk volgens Yanghee Lee, de speciale rapporteur voor de mensenrechten in Myanmar. Dat stelde zij na een 10-daagse bezoek aan het land. Ook is er structurele discriminatie, willekeurige arrestaties, marteling en verkrachting.

Tijdens haar reis heeft Lee diverse kampen in de westelijke provincie Arakan State bezocht, waar naar schatting zo’n 140.000 stateloze Rohingya-moslims worden gehuisvest. Deze kampen werden enkele weken geleden in de New York Times omschreven als ‘21ste eeuws concentratiekampen‘.

Over deze kampen rond de stad Sittwe zei Lee: “De situatie is hier uiterst betreurenswaardig. Veel van de bewoners verblijven nu al twee jaar in deze kampen en ik geloof niet dat zij voldoende toegang hebben tot de meest noodzakelijke basisvoorzieningen.”

In juni stelde een andere hoge ambtenaar van de VN, Kyung-Wha Kang, dat ze in de Rohingya-kampen in Arakan State getuige was geweest van een niveau van menselijk lijden wat ze nooit eerder had gezien.

Gebrek aan gezondsheidszorg
Lee beschreef tijdens haar toespraak een gebrek aan klinieken en adequate toegang tot gezondheidszorg, die zij zei erg zorgelijk acht. In februari verdreef Myanmar de belangrijkste hulporganisatie die gezondheidszorg leverde voor meer dan een half miljoen Rohingya in Arakan – Artsen Zonder Grenzen-Holland – nadat de organisatie had gemeld dat de Rohingya die zij verzorgden het slachtoffer van geweld waren geweest in het zuiden van Maungdaw, nabij de grens met Bangladesh.

In maart werden tevens de kantoren en opslag in Sittwe van diverse non-gouvernementele organisatie’s (NGO’s) en de VN aangevallen door boeddhisten die boos waren vanwege geruchten dat een buitenlandse stafmedewerker van een andere groep, Malteser International, een boeddhistische vlag hadden ontheiligd. Dit geweldsincident leidde tot de terugtrekking van hulporganisaties die gezondheidszorg voor 140.000 ontheemde Rohingya verleenden die waren gevlucht voor het geweld vanuit de boeddhisten sinds 2012.

Stelselmatige discriminatie
Ze voegde eraan toe dat moslims voortdurend lijden onder stelselmatige discriminatie, beperking van de bewegingsvrijheid, beperkte toegang tot land(bouwgronden), voedsel, water, onderwijs en gezondheidszorg, en beperkingen op huwelijken en geboorteregistratie.

Lee zei dat ze diverse aantijgingen had verzameld van mensenrechtenschendingen tegenover de moslimbevolking in Arakan State, waaronder willekeurige arrestaties, marteling, moslims die sterven tijdens detentie, het ontzeggen van een eerlijk proces, verkrachting en seksueel geweld.

“Ik constateer dat deze beschuldigingen zeer ernstig zijn en zij verdienen direct nader onderzoek, waarna de daders ter verantwoording dienen te worden geroepen,” zei ze.