Walgelijke reacties op kandidaat-gemeenteraadslid van Turkse afkomst om hoofddoek

Turks.nl Redactie

Een kandidaat-gemeenteraadslid van Turkse komaf in Duitsland is het doelwit geworden van racisten vanwege haar hoofddoek.

Aygül Kılıç heeft zich namens de Vrije Democratische Partij (FDP) kandidaat gesteld voor de gemeenteraad van Neumünster voor de gemeenteraadsverkiezingen op 6 mei. De vrouw van Turks-islamitische afkomst werd het doelwit van racisten.

https://www.facebook.com/GermanyEnglishNews/posts/567554380290081

Aanhangers van de extreemrechtse Nationaal Democratische Partij (NPD) en het Alternatief voor Duitsland (AfD) schreven dingen over haar als ‘een schoonmaakster kan geen kandidaat worden’, ‘een kandidaat die geen Duits spreekt’ en ‘we willen haar niet’.

Het partijbestuur sprak steun uit voor Kılıç. Op de website werd een persbericht geplaatst: ‘Progressieve en liberale mensen zijn mensen die mensen van andere culturen, geloven en nationaliteiten niet aanraden of dwingen wat ze moeten dragen.’

De voorzitter van FDP sprak zich hard uit in de Duitse media: “Mensen die een islamitische kandidaat beledigt, ongeacht of die een hoofddoek draagt of niet, kan naar de hel. We hebben liever dat we minder stemmen krijgen dan dat we onze eigen waarden bedriegen.”

Kılıç werkt al een jaar bij een kinderopvang van de gemeente en vindt dat mensen van een buitenlandse afkomst en moslims in Duitsland zich meer moeten mengen in de politiek en moeten strijden om een beter beeld te creeëren tegenover de Duitsers.

De Turks-Duitse vrouw zei dat ze al op weerstand zou stuiten toen ze zich kandidaat stelde, “maar ik dacht dat ze alleen propaganda zouden maken over mijn rug in de omgeving van Neumünster. Het is te ver gegaan en heel Duitsland over gegaan. Hoewel ik de walgelijke en racistische beledigingen erg vind, zullen dit soort acties mij niet neerhalen”.