Welke Turkse club heeft de meeste fans?

AvatarTurks.nl Redactie

Elk jaar krijgen we dezelfde vraag weer voorgeschoteld. Heeft Galatasaray de meeste Turkse fans, of Fenerbahçe? Of toch Beşiktaş? Fout, fout en nog eens fout.De Turkse voetbalclub met de meeste fans speelt niet eens in Turkije, maar in Iran. Of Zuid-Azerbeidzjan, zoals de regio wordt genoemd.

Tractor Sazi F.C. uit Tabriz heeft ruim 30 miljoen trouwe fans volgens Hürriyet. De club staat symbool voor de Azerbeidzjaanse Turken in het noorden van Iran.
Een ticket bemachtigen voor een wedstrijd is niet altijd even makkelijk. Ondanks dat er 85.000 man passen in het Səhənd stadion, is elke wedstrijd zo goed als uitverkocht.

Vooralsnog heeft de club, opgericht in 1970, nog niet het kampioenschap kunnen behalen. Maar elk jaar komen ze dichterbij het kampioenschap. Dit seizoen gaven ze enkele weken terug de koppositie weg. Momenteel staan ze tweede.

De fans staan bekend om hun Turks nationalisme. Ze worden ook wel eens ‘Qırmızı Qurtlar’ (Rode Wolven) genoemd. Elke wedstrijd worden er leuzen geroepen als: ‘Leve Azerbeidzjan!’, ‘Azerbeidzjan is ons thuisland, Tiraxtur (Tractor) is onze Grijze Wolf!’ en ‘Turkse scholing voor iedereen!’.

Daarnaast worden Grijze Wolf-tekens met hun handen gemaakt en doet men het geluid van een huilende wolf na. Als het elftal een doelpunt incasseert wordt er “Eybi Yox!” geroepen. In het Turks wordt dit vertaald als ‘ayıbı yok’ (het maakt niet uit). In Iran worden de fans gezien als de beste fans van Iran.

Enkele dagen terug werd de uitzending van de wedstrijd stilgelegd toen de fans hun steun uitriepen voor Turkije in de strijd in Syrië.

Zuid-Azerbeidzjan

Tabriz, de hoofdstad van Zuid-Azerbeidzjan, was eeuwenlang de hoofstad van grote Turks-Perzische rijken. Vanaf de 6e eeuw trokken Turkse volkeren de stad in.

Iran werd eeuwenlang bestuurd door de dynastieën uit Tabriz. De stad was van 1386 tot 1925 hoofdstad van meerdere Turks-Perzische rijken. Sindsdien wordt het gebied ‘bezet’, zoals veel inwoners het zien, door de Perzen.