Zweedse Mohammedcartoonist krijgt kopstoot

(Novum/AP) – Lars Vilks, een Zweedse cartoonist die zich de woede van moslims op de hals haalde door de profeet Mohammed af te beelden als een hond, is dinsdag aangevallen.
Turks.nl Redactie


Volgens Vilks kreeg hij tijdens een lezing over de vrijheid van meningsuiting op een universiteit een kopstoot van een van de aanwezigen. De bril van Vilks brak door de aanval, maar Vilks zelf raakte niet gewond. Of de aanvaller is aangehouden is niet duidelijk.

Voorafgaand aan de lezing was er een vreedzame demonstratie van een groep moslims. Kort voor het incident probeerden vijftien mensen de lezing te verstoren. Na de aanval op Vilks stormde een deel van hen naar voren. Ze werden tegengehouden door beveiligingsmedewerkers terwijl Vilks naar een andere ruimte werd gebracht. Een woordvoerder van de universiteit van Uppsala zei dat Vilks vlak voor de aanval een provocerende film liet zien met seksueel getinte beelden.

Volgens het Zweedse persbureau TT heeft de politie twee mensen aangehouden. De politie wilde hier echter geen commentaar op geven. Een woordvoerder van de politie zei dat hij onvoldoende informatie over het incident had.

Eerder dit jaar zeiden Amerikaanse onderzoekers dat Vilks het doelwit was in een moordcomplot dat zou zijn beraamd door Colleen LaRose, een Amerikaanse vrouw die zichzelf JihadJane noemde. LaRose is aangeklaagd wegens terrorisme en krijgt mogelijk een levenslange gevangenisstraf.