ABN Amro: Turkse economie groeit hard

Turks.nl Redactie

Ondanks de moeizame periode die Turkije doorgaat, groeit de Turkse economie hard. Een recessie is in een handomdraai afgewend. Dat blijkt uit het nieuwste Turkije-rapport van het Economisch Bureau van ABN Amro. Dat schrijft BNR.

Het gaat een stuk beter met Turkije dan analisten hadden voorspeld. In het eerste kwartaal van dit jaar groeide de Turkse economie boven verwachting met 5 procent. ABN Amro verwacht een groei van 3,5% op jaarbasis.

Volgens Nora Neuteboom, analist Opkomende Markten, is dat te danken aan de lage rente, terugkerende kapitaalstromen en de groeiende eurozone, waardoor de export toeneemt.

”Ze hebben zelf heel goed de economie gestimuleerd, zowel fiscaal als monetair. De overheidsbestedingen zijn toegenomen en Turken gaan veel in eigen land op vakantie”, zegt Neuteboom. De private consumptie in het land steeg met 5 procent, de toename van overheidsbestedingen met 10 procent en de export met ruim 10 procent steeg. Ook is de inflatie een halt toegeroepen.

”De toeristenindustrie lijkt zich te herstellen. Hoewel het hoogseizoen pas net is begonnen, zagen we dat in de eerste maanden van dit jaar toeristen terugkeerden naar Turkije, voornamelijk uit Rusland”, aldus Neuteboom.

In de eerste vier maanden van 2017 steeg de export met 10% vergeleken met vorig jaar, zijn import met 11%.