CAO-akkoord gesloten in schoonmaakbranche

(Novum) – Na maanden actievoeren hebben de vakbonden donderdag een cao-akkoord gesloten met de schoonmaakbedrijven.
Turks.nl Redactie

CNV-bestuurder Jan Jampherbeek spreekt van een ‘mooi akkoord’. De schoonmakers krijgen volgens het akkoord 3,5 procent loonsverhoging in twee jaar tijd.

De bonden hadden ingezet op een loonsverhoging van twee procent per jaar. De 3,5 procent in twee jaar is dus iets lager, maar hoger dan de één procent loonsverhoging per jaar die de werkgevers eerder voorstelden.

In de cao staat ook dat de schoonmakers gedeeltelijk tijdens werktijd scholing mogen volgen. Daarnaast zijn bonden, werkgevers en opdrachtgevers zoals NS en Schiphol overeengekomen dat vóór 1 juli een code voor goed opdrachtgeverschap wordt ontwikkeld.

Die moet volgens onderhandelaar van FNV Bondgenoten Mari Martens een ‘race naar de bodem’ voorkomen. “Maar FNV blijft vechten tegen slechte aanbestedingen.” Een reiskostenvergoeding krijgen de schoonmakers voorlopig niet. “Dat zat er echt niet meer in”, aldus Martens.

Wel is toegezegd dat in de cao van 2012 een reiskostenvergoeding wordt geregeld. Maar de onderhandelaar verwacht dat er tegen die tijd opnieuw om moet worden gevraagd. De leden van de bonden moeten nog met de cao instemmen.

Degenen die hebben gestaakt, krijgen naast hun stakersuitkering netto vijfhonderd euro uitgekeerd. Daarmee komen ze niet uit boven het salaris van degenen die wel hebben gewerkt.

Na maanden actievoeren gingen de schoonmakers van FNV Bondgenoten in februari over op staken. De staking van de schoonmakers werd de langste sinds de staking in de visserijsector van 1933. Om de eisen kracht bij te zetten hielden honderden schoonmakers dagenlang onder meer een lawaaierige zitactie bij Utrecht Centraal Station.

De NS en Schiphol werd door de bonden als medeverantwoordelijke gezien. Omdat zij als opdrachtgevers het werk zo goedkoop mogelijk gedaan willen hebben, zouden de schoonmaakbedrijven worden gedwongen op het personeel te bezuinigen.

Schiphol dreigde vorige week nog naar de rechter te stappen omdat een oplossing voor het cao-conflict uitbleef.