Corendon start Nederlandse luchtvaartmaatschappij

Op Koninginnedag moet de eerste vlucht plaatsvinden van een nieuwe Nederlandse luchtvaartmaatschappij: Corendon Dutch Airlines.
Turks.nl Redactie

“De enige volbloed Nederlandse maatschappij”, zei directeur Atilay Uslu van Corendon.

Het vlieggebeuren is niet nieuw voor Corendon. In 2005 richtten Uslu en zijn partner al Corendon Airlines Turkije op. “Die maatschappij vliegt niet exclusief voor onze klanten”, aldus Uslu. Maar ook voor andere touroperators. Dat is met de Nederlandse maatschappij nadrukkelijk wel de bedoeling.

Oorspronkelijk hadden de mannen achter Corendon niet de bedoeling de luchtvaartbusiness in te stappen. “We moesten wel, anders konden we niet aan capaciteit komen.” De enige luchtvaartmaatschappij die stoelen aan een touroperator verkoopt, is Transavia. “Dus restte ons niks anders dan zelf een airline te beginnen.”

Ook de verschillende markten waar de Nederlandse toerist heen wil, zitten behoorlijk dichtgetimmerd, stelt Uslu. “De grote touroperators van Nederland hebben hun posities ingenomen. Op markten als Spanje en Portugal kom je er als nieuwkomer niet meer tussen.” Daarom besloot Corendon ook nieuwe markten aan te boren, nadat het zelf Turkije naar zich toe had getrokken.

De nieuwe maatschappij krijgt als het goed is 21 april zijn vergunning. Het eerste toestel komt 26 april en krijgt 28 april een naam. Daarna kan op 30 april de eerste vlucht worden gemaakt. Het is de bedoeling dat er elk jaar een toestel bijkomt, meldt hln.be.