Corendon vernoemt toestellen naar dorpen

Reisorganisator Corendon uit Lijnden gaat alle toestellen vernoemen naar de kernen van Haarlemmermeer.
Turks.nl Redactie

Het eerste toestel, dat in april gaat vliegen, krijgt de naam Lijnden.

Dat meldt het Haarlems Dagblad maandag.

,,Ik heb het plan al laten vallen bij het gemeentebestuur en daar was men wel enthousiast”, weet directeur Atilay Uslu van Corendon te melden. In april wil de reisorganisator beginnen met een Nederlandse tak van de nu nog Turkse luchtvaartmaatschappij CorendonAir. ,,We hebben een Boeing 737-800 op het oog. Geen nieuwe, maar een bijna nieuwe. En die gaan we dan Lijnden noemen. De toestellen die daarna komen willen we ook allemaal vernoemen naar Haarlemmermeerse kernen. Er zijn er 26 zodat we nog wel even vooruit kunnen. De planning is nu om er één per jaar in gebruik te nemen.”

Corendon heeft al een Turkse luchtvaartmaatschappij met zeven toestellen (en twee in bestelling), maar die mag alleen tussen Turkije en Nederland vliegen. De Nederlandse vliegtak gaat dan vanaf Schiphol naar landen als Egypte, Bulgarije en Griekenland. Door deze toestellen de namen van de Haarlemmermeerse kernen te geven wil Uslu de band met Haarlemmermeer benadrukken. In de poldergemeente ligt immers de luchthaven Schiphol en staat het hoofdkantoor van de organisatie.

Als inwoner van Haarlem was Uslu zijn op Turkije gerichte reisbureau in 2000 begonnen in Haarlem. In korte tijd groeide Corendon uit tot marktleider op Turkije en tot een van de grootste vliegtouroperators van Nederland en België. Inmiddels worden ook reizen verzorgd naar andere landen, maar na zeven jaar werd de Spaarnestad ingeruild voor nieuwbouw op het bedrijventerrein Lijnden. Een plek pal aan de snelweg A9 en dichtbij de luchthaven. Bovendien kon men daar ook duidelijk de eigen bedrijfsnaam aan de gevel aanbrengen, wat in de gemeente Haarlem niet mocht.

Het pand in Lijnden heeft een bordeauxrode kleur en dat is niet toevallig. De naam Corendon heeft namelijk betrekking op een robijn van bordeauxrood mineraal en is afgeleid van het Duitse korund. De bordeauxrode kleur is tevens de huiskleur van Corendon. ,,Korund is na de diamant de hardste stof ter wereld. De korund is net zo mooi maar dan een stuk goedkoper. De reizen van Corendon zijn net zo mooi als van andere reisorganisatoren, maar dan een stuk goedkoper”, staat dan ook in het bedrijfsprofiel te lezen.