Economie groeit met 0,2 procent

(Novum) – De Nederlandse economie is in het eerste kwartaal van dit jaar met 0,2 procent gegroeid.
Turks.nl Redactie

Dat blijkt uit cijfers die het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) woensdag heeft gepubliceerd.

Ten opzichte van het eerste kwartaal van vorig jaar groeide de economie met 0,1 procent. Het is het derde kwartaal op rij dat de economie weer groeit, maar de groei is minder dan de voorgaande twee kwartalen.

“De economie groeit, maar het herstel is heel erg broos”, zei hoofd conjunctuur van het CBS Symon Algera in een toelichting. De groei is vooral te danken aan de export. De wereldhandel wordt aangejaagd door de hoge Chinese groeicijfers en ook de lage euro is gunstig voor de uitvoer.

In Nederland zelf gaat het minder voorspoedig. Vooral de bouw is hard geraakt. Door de strenge winter kromp de bouwnijverheid maar liefst 18,3 procent. Ook werd er minder geïnvesteerd in bedrijfsgebouwen, woningen en in wegen.

Het aantal banen neemt verder af. In het eerste kwartaal waren er 145 duizend banen minder dan in hetzelfde kwartaal vorig jaar. Het aantal banen ligt 0,5 procent lager dan eind vorig jaar. Algera sprak van ‘forse dalingen’. Ook het aantal vacatures is met zesduizend afgenomen. “De arbeidsmarkt loopt achter op de economische ontwikkeling”, concludeert Algera.

Huishoudens hebben in het eerste kwartaal 0,4 procent minder besteed dan een jaar eerder, maar de daling is aanzienlijk kleiner dan in de tweede helft van vorig jaar. Geld werd er vooral uitgegeven aan aardgas -vanwege de koude winter- en nieuwe auto’s. Minder werd er besteed aan consumentenelektronica en aan uitgaan.