EU eens over steunpakket voor euro

Door | Economie

economie-geld

Het steunpakket beslaat in totaal 750 miljard euro. Tweederde daarvan wordt beschikbaar gesteld door de Europese Commissie (zestig miljard euro) en de landen in de eurozone (440 miljard euro), de rest door het Internationaal Monetair Fonds (IMF).

De maatregelen moeten voorkomen dat andere EU-landen in dezelfde situatie belanden als Griekenland en de euro nog verder onder druk komt te staan. De ministers wilden een beslissing over de maatregelen rond hebben voordat de aandelenbeurzen maandag weer opengingen en werkten tot diep in de nacht door.

De Europese Centrale Bank koopt schulden van staten en particulieren op om de kosten voor lenen te verlagen en de financiële markten te ontlasten. De Amerikaanse Federal Reserve zal in samenwerking met andere centrale banken leningen ter beschikking stellen door middel van een steunprogramma dat eerder in werking werd gesteld om de financiële crisis tegen te gaan. Hierbij worden als kortetermijnkrediet dollars in het Europese bankensysteem gepompt.

Beleidsmakers vreesden dat de schuldencrises in Europa de wereldeconomie op dezelfde wijze zouden treffen als het bankroet van de Amerikaanse investeringsbank Lehman Brothers dat in 2008 deed. Banken werden terughoudend in het uitlenen van geld aan bedrijven, met dalende aandelenkoersen en een falend economisch herstel als gevolg.

Aandelenbeurzen wereldwijd reageerden positief op het reddingspakket, in Europa werden winsten van meer dan drie procent geboekt.

Toch is er volgens sommige analisten reden tot voorzichtigheid. “We winnen tijd. We weten niet of het voldoende is. Ze geven de indruk dat ze nog steeds verenigd zijn. Ze hebben een adempauze gecreëerd, dat is alles”, zei de Singaporese econoom Song Seng Wun. “Mogelijk stelt dit het onontkoombare alleen maar uit, het is mogelijk dat de euro er uiteindelijk aan gaat, dat is het ergst denkbare scenario.”

Marco Annunziata van de bank Unicredit zei dat het pakket er een is van een ‘overweldigende kracht’ en dat de maatregelen ‘meer dan voldoende moeten zijn om de markten in de nabije toekomst te stabiliseren, paniek te voorkomen en het risico van besmetting uit te schakelen’.

Vrouw van Arda gewond naar het ziekenhuis

Aslıhan Doğan, de vrouw van voetballer Arda Turan, is...

Çağatay Ulusoy en Gizem Karaca veroordeeld tot jarenlange gevangenisstraf

Een groep artiesten, waaronder de bekende acteurs Çağatay...

Burcu Esmersoy getrouwd

De bloedmooi presentatrice Burcu Esmersoy is getrouwd met...

Ibrahim Tatlıses brengt na zeven jaar muziekclip uit

Ibrahim Tatlıses heeft na zeven jaar weer een muziekclip...