‘Geniale Turk’ op cover Forbes

De Turkse zakenman Osman Kibar werd op het voorblad van Forbes geplaatst als een van de 30 namen die de wereld zou kunnen veranderen.
AvatarTurks.nl Redactie

De in Izmir geboren 45-jarige Kibar is CEO van het biotechnologie bedrijf Samumed, inmiddels zo een 12 miljard dollar waard. Het hoofdkantoor van het bedrijf ligt in San Diego.

Kibar heeft medische uitvindingen gedaan om het verudersingsproces tegen te gaan. Hij heeft onder andere middelen om kaalheid te herstellen en om grijs haar weer terug te laten keren naar de oorspronkelijke kleur. Verder heeft hij ook de oplossing tegen rimpels. Over zo’n anderhalf jaar zou het werk van Samumed het resultaat moeten laten zien.

Wie is Osman Kibar?
Hij is de kleinzoon van de gelijknamige Osman Kibar, oud-burgemeester van Izmir met de bijnaam ‘asfalt-Osman’, omdat hij alle wegen van Izmir had geasfalteerd.

Osman Kibar verhuiste naar de Verenigde Staten om zijn studie voort te zetten. Na afgestudeerd te zijn richtte hij het biotechnologisch bedrijf Gennoptix op en verkocht deze later voor 470 miljoen dollar. Een ander bedrijf verkocht hij aan Intel.

Later kwam hij een oude vriend tegen en besloten ze samen een nieuw bedrijf op te richten. Zijn vriend investeerde 3,5 miljoen dollar in het bedrijf dat uit zou groeien tot een mega-onderneming dat nu 12 miljard dollar waard is.