ING-rapport: Nederland laat miljardenomzet in Turkije liggen‎

Nederlandse ondernemers laten voor miljarden euro’s aan kansen liggen in Turkije.
Turks.nl Redactie

Dat meldt nos.nl

De export zou twee keer zo snel moeten groeien als nu de verwachting is, concludeert de ING. Analisten van de bank schrijven dat in een rapport dat vandaag wordt gepresenteerd tijdens de eerste dag van het staatsbezoek van de Turkse president Abdullah Gül aan Nederland.

Gül is hier om de 400 jaar handelsbetrekkingen tussen Nederland en Turkije te markeren. Vanmiddag staat een ontmoeting tussen Nederlandse en Turkse ondernemers op de agenda. Achterhaald beeld

Onder controle
Volgens de samenstellers van het rapport lijkt het alsof Nederlandse bedrijven geen goed beeld hebben van Turkije. Ze dreigen daardoor voor 4,1 miljard euro aan exportkansen te missen. “Het lijkt alsof veel Nederlandse bedrijven de ontwikkelingen in het land niet in de gaten hebben en een achterhaald beeld hebben dat Turkije een risicovol land is om zaken te doen”, zegt ING-econoom Rob Rühl.

Turkije heeft volgens de bank de laatste tien jaar aanzienlijke vooruitgang geboekt. Zo zijn de tekorten van de overheid tegenwoordig beter onder controle, is de financiële sector gesaneerd en de handel met het buitenland is gemoderniseerd.

De export van Nederland naar Turkije zal groeien van 0,9 procent nu naar 1 procent in 2016, voorspelt ING. De totale Turkse import groeit veel harder. De Nederlandse export moet volgens Rühl de komende jaren eigenlijk verdubbelen om alle kansen te benutten.

Afzetmarkt
Vooral in de landbouw en infrastructuur kan Nederland een rol spelen, zegt Rühl. Als snelst groeiende economie in Europa is Turkije een steeds belangrijker afzetmarkt. Door de strategische ligging tussen Europa en Azië kan het voor ondernemers bovendien een toegangspoort vormen naar nieuwe groeimarkten in het Midden-Oosten en Noord-Afrika, stelt ING.

Naar verwachting haalt Turkije binnen drie jaar de Nederlandse economie in. In 2030 zal de Turkse economie de vijfde economie van Europa zijn.