Nederlandse export naar Turkije neemt toe

De Nederlandse goederenexport naar Turkije is in vijf jaar tijd met 24 procent gestegen tot 4,7 miljard euro in 2012.
Turks.nl Redactie

Dat meldt het CBS.

De Nederlandse investeringen in Turkije overtroffen in 2012 zelfs de exportwaarde. Ook nemen de uitgaven van Nederlandse toeristen toe. Toch blijven de economische betrekkingen met Turkije nog relatief beperkt, aldus het CBS.

In 2012 investeerde Nederland bijna 6 miljard euro in Turkije. Hiermee overtroffen de investeringen voor het eerst de export van goederen en diensten naar Turkije. Toch blijft het aandeel in de totale buitenlandse investeringen minder dan 1 procent. Vooral bedrijven in de financiële dienstverlening en de industrie investeerden in Turkije. De omzet van Nederlandse bedrijven in Turkije bedroeg in 2011 ongeveer 6,8 miljardeuro. Dat is 1,2 procent van de totale omzet die Nederlandse bedrijven buiten de EU-27 verdienden in dat jaar.

Turkse investeringen in Nederland
Turkije investeerde ongeveer 1,5 miljard euro in Nederland in 2012. Dit is 0,3 procent van de totale buitenlandse investeringen in Nederland. De omzet van Turkse ondernemingen in Nederland was met 136 miljoen in 2011 relatief bescheiden.

Uitgaven toeristen in vijf jaar 36 procent hoger
In 2012 bedroeg de invoer van diensten uit Turkije 735 miljoen euro. Bijna 60 procent van deze invoer bestond uit uitgaven van Nederlandse toeristen op vakantie in Turkije. Het betreft hier ondermeer de vakantie-uitgaven zoals de reis- en verblijfskosten. Ten opzichte van 2007 zijn deze bestedingen in Turkije met 36 procent toegenomen. De uitvoer van diensten naar Turkije is met 31 procent gestegen in de afgelopen vijf jaar.