Nederlandse groente met ‘Made in Turkey’ label naar Rusland

Nederlandse telers exporteren hun groente en fruit aan Rusland door te sjoemelen met etiketten.
Turks.nl Redactie

Dat meldt het AD.

De producten worden eerst vervoerd naar Turkije. Daar krijgen ze de label ‘Made in Turkey’ en worden vervolgens zonder problemen verscheept naar Turkije. De RUssen nemen landbouwproducten wel af van Turkije, omdat het geen lid is van de Europese Unie.

Echter is de methode verboden, omdat de herkomst van voedsel altijd duidelijk moet zijn. De telers trekken zich daar niks van aan, omdat ze door de boycot zo’n 180 miljoen euro mislopen. Exporteurs die afhankelijk zijn van de handel met Rusland, dreigen failliet te gaan.

Het is onduidelijk hoeveel groente en fruit via Turkije naar Rusland gaat, maar volgens verpakkingsbedrijven worden er fors meer etiketloze dozen verkocht. ‘Exporteurs besellen blanco dozen, dan weet je wel hoe laat het is’, aldus een handelaar aan het AD.

Door de grote omvang van voedselhandel is het moeilijk om de etiketten goed te controleren. Soms worden ze wel opgemerkt. Bij de Russische boycot op Europese groenten vanwege de Ehec-bacterie werd de methode al gebruikt. Daarom zijn de controles tegenwoordig scherper.

Nederland is niet het enige land die de methode gebruikt. Ook zou Spanje groente exporteren in Marokkaanse kisten.