Turkije domineert Noord-Irak

Turkije heeft economisch gezien veel invloed in het noorden van Irak. Bijna de helft van de ondernemingen in deze regio zijn namelijk in handen van Turkse ondernemers.
Redactie

Dat vertelde een medewerker van het Irakese Ministerie van Industrie en Handel, Dilzar Selim, tijdens een interview aan persbureau Anatolia.

Op dit moment zijn 1148 van de 2296 geregistreerde bedrijven in de regio in handen van Turkse zakenmannen. Samen zorgen zij voor een investeringsvolume van maar liefst 700 miljoen dollar.

Vooral in de bouwsector en de textielsector hebben de Turken de touwtjes in handen. In shoppingcentra zijn de grote kledingwinkels in handen van Turkse merken en worden goederen uit Turkije als kwaliteitsproducten gezien. In de bouwsector werken bijna 50.000 Turken aan grote projecten.

Volgens Selim benadrukken de goede relatie tussen de twee buurlanden: ”Onze overheid staat open voor alle buitenlandse bedrijven die hier willen investeren. We geven de voorkeur echter aan Turkse bedrijven, omdat Turkije ons buurland is.”

Turks.nl / Esra Çakar