Turkish Airlines komt Nederlandse piloten redden

Turkish Airlines is de nieuwe hoop van honderden werkloze piloten in Nederland.
Turks.nl Redactie

Nederlandse maatschappijen als KLM en Transavia nemen nauwelijks meer nieuwe piloten aan. In Turkije hebben ze hen juist hard nodig. Daarom houdt Turkish Airlines deze week selectiedagen in een hotel bij Schiphol.

“Ik hoop dat ik een goede kans maak” zegt een solliciterende piloot tegen de NOS. Turkish zoekt enkel mensen die minstens 1500 uur ervaring hebben. De 20-jarige sollicitant moest 160.000 euro lenen voor zijn opleiding en betaalt nu 670 euro per maand aan rente.

Er zitten nog zo’n duizend afgestudeerde piloten in dezelfde situatie, meldt Joost van Doesburg van de Vereniging van Nederlandse Verkeersvliegers. Het is voor hem geen verrassing dat Turkish Airlines hier piloten komt werven. “We hebben in Nederland goed opgeleide piloten en Turkish Airlines heeft er heel veel nodig. Ze zullen nog wel meer van dit soort roadshows houden denk ik.”

Dat Nederlandse maatschappijen niemand meer kunnen aannemen heeft te maken met de concurrentie tussen de maatschappijen. Turkish Airlines probeert net als Emirates, Qatar en Etihad marktaandeel te winnen in Europa. Dat gebeurt met overheidssteun, iets wat ontbreekt in Europese landen.