Werkloosheid voor het eerst weer gedaald

De werkloosheid is de afgelopen drie maanden voor het eerst sinds de zomer van 2008 gedaald.
Turks.nl Redactie

Van februari tot en met april hadden 437 duizend mensen geen baan, wat negenduizend minder is dan de vorige driemaandsperiode. Dat blijkt vrijdag uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

In alle provincies nam het aantal werkzoekenden af, waarbij de grootste daling in Friesland en Drenthe te zien was. Bij lagere technische beroepen daalde het aantal mensen dat op zoek is naar werk het sterkst. Het is volgens het CBS echter te vroeg om van een omslag in de ontwikkeling van werkloosheid te spreken. De situatie op de arbeidsmarkt in het eerste kwartaal is nog niet verbeterd, door onder meer een daling van het aantal vacatures en een forse krimp van het aantal banen.

Demissionair minister van Sociale Zaken Piet Hein Donner (CDA) noemt de afname van de werkloosheid een ‘bemoedigend signaal’. “Het goede nieuws komt sneller dan verwacht. Het aantal werklozen steeg sinds de tweede helft van 2008, maar toch had Nederland ten opzichte van andere landen een relatief lage werkloosheid”, stelt de minister. Dit kwam volgens hem onder meer door een ‘verantwoorde loonontwikkeling’.

Het gaat om cijfers voor seizoen gecorrigeerde werkloosheid. Over een langere periode gezien nam de werkloosheid het afgelopen half jaar met gemiddeld zesduizend per maand toe.