“Westen schuldig aan dood vluchtelingen”

“Niet alleen vluchtelingen zijn verdronken in de Middellandse Zee, maar ook onze menselijkheid” zegt de Turkse president tijdens de vooravond van de Business 20 Conference in Ankara.
Turks.nl Redactie

De president zei dat hij ‘verwoest was’ bij het zien van de beelden van de 3-jaar oude Aylan, die was aangespoeld in Bodrum. “Waar is de mens? Waar is het geweten van de mensheid? Dat zijn de vragen die we stellen met betrekking tot het incident”.

“Vluchtelingen worden aan hun lot overgelaten bij de grenzen van Europese landen. De mensen die deze vluchtelingen aan hun lot overlaten en dwingen tot het vluchten tonen geen berouw. Het Westen toont geen tolerantie aan vluchtelingen die bij hun voor de deur staan en om hulp vragen. Europa deelt de verantwoordelijkheid voor elke dode vluchteling”, zegt Erdoğan.

“Wanneer het westen weigert vluchtelingen te behandelen op een humaine manier, zien we dat er niets meer overblijft van hun geloofwaardigheid wat betreft hun ‘missie’ om vrijheid, vrede en welvaart te brengen naar Irak, Syrië en Libie. Wat Europa wel kan doen is de oliebronnen overnemen uit deze landen. 80% van de oliebronnen is dan wel in handen van het westen”. 

Erdoğan benadrukt tijdens zijn speech dat Turkije circa 3 miljoen vluchtelingen herbergt en inmiddels ruim 6 miljard dollar heeft uitgegeven sinds 2011. De EU, 5,5 keer groter dan Turkije, worstelt dit jaar met de opvang van een half miljoen vluchtelingen.