Opsomming van alles wat we tot nu toe weten- Moord op Russische ambassadeur

Esra Altun
Total
0
Shares

Dit is een samenvatting van alles wat we tot nu toe weten rondom de moord op de Russische ambassadeur in Ankara.

Wat Putin en Erdoğan hebben gezegd

Kort na de moord op de Russische ambassadeur Andrey Karlov hebben de leiders Recep Tayyip Erdoğan en Vladimir Putin elkaar telefonisch gesproken. Erdoğan heeft een toespraak gehouden naar aanleiding van dit gesprek.

De Turkse president begon zijn toespraak met het veroordelen van de laffe daad op de ambassadeur. Hierna uitte hij nadrukkelijk steun en condoleances, namens zichzelf en het Turkse volk, jegens het Russische volk. Beide leiders zijn het er over eens dat deze daad is bedoeld om de verbeterde relatie tussen Turkije en Rusland te verstoren. Echter, zijn beide partijen vastberaden om hun banden te onderhouden en niet mee te gaan in deze provocatie, zoals de leiders het noemen.

Turkije en Rusland gaan samen onderzoek doen naar het voorval. Er zal een Russisch team worden gestuurd, die samen met hun Turkse collega’s de moord nader zullen onderzoeken. Putin heeft nadrukkelijk aangegeven te willen weten wie de opdrachtgever is geweest van deze laffe daad. Hiernaast hebben de leiders afgesproken om in de toekomst nog beter samen te werken aan de strijd tegen internationale terrorisme, meldt Haber Turk.

Identiteit van de moordenaar

De identiteit van de dader is vastgesteld. Turkse autoriteiten melden dat het gaat om de 22-jarige Mevlüt Mert Altıntaş, die al 2,5 jaar werkzaam is als oproerpolitie in Ankara. Echter was hij op dat moment niet in dienst.
Abdullah Bozkurt, voormalige Ankara-vertegenwoordiger van Today’s Zaman schreef drie dagen geleden dat de ambassadeurs in Turkije niet veilig zijn. Bovendien is geconstateerd dat de moordenaar Altıntaş in het huis van Bozkurt zou verblijven. Hierom gaan geruchten rond dat ook Altıntaş lid zou zijn van de terreurorganisatie FETÖ. Of dit echt het geval is, moet nader blijken.

tweetfeto

schermafbeelding-2016-12-20-om-00-27-27

 

Het overleg tussen Rusland, Iran en Turkije (over de situatie in Syrië) gaat gewoon door.

Dinsdag 20 december staat een gesprek tussen Rusland, Iran en Turkije gepland over de huidige situatie van Syrië in Moskou. Wat deze bijeenkomst zo bijzonder maakt is dat de Verenigde Naties en de Verenigde Staten niet mee mogen doen. Dit gesprek zal plaatsvinden op initiatief van Ankara en Moskou, hiermee zetten Rusland en Turkije de Amerikanen aan de zijlijn.
Na de moord op de Russische ambassadeur leek het gesprek naar volgende week verplaatst te worden. Achteraf is door de leiders bepaald dat zij dinsdag vooralsnog in gesprek zullen gaan Dit laat de voorzitter van de buitenlandcommissie van de Russische Staatsdoema, Leonid Sloetski, weten.

  • Loading...