1 op de 3 Turken overweegt Kuzu of Öztürk te stemmen.

De oud-PvdA-Kamerleden Tunahan Kuzu en Selcuk Ozturk die onlangs een eigen beweging zijn begonnen, zouden (als er nu verkiezingen zouden zijn) kunnen rekenen op de stem van 1 op de 3 Turkse-Nederlanders.
Turks.nl Redactie

Dat lijkt de politieke peiling van Demet TV uit te wijzen.    

De twee hadden tijdens de laatste Tweede Kamerverkiezingen samen al meer dan 30 duizend voorkeursstemmen gekregen.De nieuwe beweging is met name populair onder de Turkse-Nederlanders die bij de laatste Tweede Kamerverkiezingen op de PvdA hebben gestemd. Als er vandaag verkiezingen zouden zijn, zou 77 procent van deze Turken die op de PvdA heeft gestemd, overwegen om op Kuzu of Ozturk te stemmen.Van alle ondervraagde Turken vindt ruim 71 procent het goed dat er een nieuwe beweging is opgericht door de oud-PvdA-Kamerleden. Van hen vindt 67 procent dat de nieuwe beweging niet een bepaalde groep, maar alle inwoners van Nederland moet vertegenwoordigen. Op de vraag “moet deze nieuwe beweging een specifieke bevolkingsgroep in Nederland vertegenwoordigen” worden de volgende antwoorden gegeven:

– Nee, alle bewoners in Nederland: 67,11%
– Ja, alle Turken in Nederland: 3,32%
– Ja, alle moslims in Nederland: 13.62%
– Ja, alle migranten in Nederland: 15,61%
– Ik weet het niet: 0,33%

Uit de peiling blijkt ook dat de 10 jaar jongere Tunahan Kuzu veel populairder is bij de Turkse gemeenschap dan Selcuk Ozturk. Van alle Turken die bereid is om op deze nieuwe beweging te stemmen, zegt 65 procent te kiezen voor Tunahan Kuzu. Selcuk Ozturk blijft op 22 procent. 13 procent zegt het niet te weten.De online-peiling van Demet TV is gehouden onder 2400 Turkse-Nederlanders. Het grootste deel van deze ondervraagden is lid van het online panel van Demet TV.