Turks.nl

5 miljoen extra noodhulp voor Syrische vluchtelingen

Persbureau Anatolia

[caption id="attachment_2405" align="alignnone" width="429"]Persbureau AnatoliaEen Syrische vluchteling in een vluchtelingenkamp in Turkije[/caption]Nederland draagt 5 miljoen euro extra bij voor noodhulp aan de door winterweer geteisterde Syrische vluchtelingen in Turkije, Libanon, Jordanie en Irak.

Dat maakte minister Lilianne Ploumen voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking vrijdag bekend na afloop van de ministerraad.

‘De extreme kou is uitzonderlijk voor deze regio. Eind 2012 hebben we speciaal 10 miljoen euro uitgetrokken zodat hulporganisaties zich konden klaarmaken voor de winter. Maar onder deze omstandigheden is dat niet genoeg. Ik wens de vluchtelingen en de hulpverleners veel sterkte in deze barre tijd’, aldus minister Ploumen.

In Turkije, Libanon, Jordanie en Irak zijn nu ruim 600.000 Syrische vluchtelingen. Nog eens miljoenen ontheemden en andere behoeftigen bevinden zich in Syrie zelf en zijn door het aanhoudende geweld zeer moeilijk te bereiken door hulpverleners. Ploumen besprak de Syrische crisis eerder deze week met Valerie Amos, ondersecretaris-generaal van de Verenigde Naties voor Humanitaire Hulp.

In totaal heeft Nederland in 2012 23 miljoen euro bijgedragen voor slachtoffers van de Syrische crisis. Deze nieuwe bijdrage komt daar bovenop en gaat naar VN-vluchtelingenorganisatie UNHCR om hulp te bieden aan de Syrische vluchtelingen. Ook levert Nederland elk jaar algemene bijdragen aan hulporganisaties van de Verenigde Naties en het Rode Kruis om direct hulp te kunnen verlenen wanneer een ramp zich voordoet.

Turks.nl Redactie

Volg Turks.nl