Turken lopen weg bij PvdA

Door | Politiek

Dat blijkt uit onderzoek van het Kieskompas en instituut Forum onder Surinaamse, Turkse en Antilliaanse en Marokkaanse kiezers.

Eén op de drie allochtonen weet nog niet waar zij op gaan stemmen bij de gemeenteraadsverkiezingen. D66 krijgt 10 tot 15 procent van de stemmen.  Een tiende stemt op een lokale partij. Daarna volgen PvdA, GroenLinks, SP, CDA en VVD. Zij staan vlakbij elkaar op 5-10%.

Turken
“Turken stappen het meest over, die hebben de PvdA niet nodig” zegt André Krouwel van het Kieskompas. “Ze zijn economisch vooruit en komen bij D66 of VVD terecht. Allochtoonse jongeren keren PvdA de rug toe omdat ze zelf een keuze maken, en niet stemmen op advies van een imam, een vakbond of de omgeving.

Een andere groep verlaat de PvdA om ethische redenen. Zo zijn zij tegen het verbod op ritueel slachten, en kiezen voor een lokale conservatief-islamitische partij.

Asscher
Een van de redenen dat Turken de PvdA mogelijk de rugtoekeren is dat Minister van Sociale Zaken, Lodewijk Asscher een onderzoek startte tegen Turkse organisaties als de Diyanet, Milli Görüş en de Süleymancı-beweging.

Armeense Kwestie 2006
Ook spelen de gebeurtenissen tijdens de kamerverkiezingen in 2006 een rol, waarbij meerdere Turkse kandidaten van de lijst werden geschrapt door de PvdA en CDA omdat zij de zogenoemde Armeense Genocide ontkenden. Sommige Turken roepen elkaar op om deze partijen te mijden.

Een item in de Turkse krant Sabah uit 2006 over de stappen van de PvdA en CDA: “De Armeense lobby heeft gewonnen”.
2006sabah

Een gedeelde anti-PvdA/CDA afbeelding op Twitter:

Een andere groep verlaat de PvdA om ethische redenen. Zo zijn zij tegen het verbod op ritueel slachten, en kiezen voor een lokale conservatief-islamitische partij.

In 2006 stemde 80% van de migranten op de sociaaldemocraten.  Krouwel: “Een heleboel allochtonen twijfelen nu nog. En veel mensen die het wel weten, stemmen niet op de PvdA. Vroeger had de partij die kiezers zo kort voor de verkiezingen allang in de tas. Als alle twijfelaars nu alsnog op de PvdA gaan stemmen, lopen ze het gat met D66 makkelijk dicht. Maar ze halen niet meer de Oost-Europese uitslagen van vroeger.”

Ceceli verspreidt seksbeelden ex-vrouw

De Turkse zanger Mustafa Ceceli heeft seksbeelden van zijn...

Aref in kritieke toestand

De bekende goochelaar Aref Gaffouri verkeert in...

Zusje Rüzgar Erkoçlar ook man geworden

De bekende actrice Nil Erkoçlar was lange tijd uit beeld,...

Megan Fox rookt shisha met haar moeder in Istanbul

De wereldberoemde actrice Megan Fox is in Turkije voor de...