‘Bahçeli verplicht niemand presidentieel systeem te steunen’

Turks.nl Redactie

Yusuf Halaçoğlu, parlementariër van MHP, maakte bekend met partijleider Bahçeli te hebben gesproken. Dat schrijft Sözcü.

Het gesprek was opmerkelijk. Halaçoğlu is namelijk openlijk supporter van een wijziging in de partijleiding. Daarnaast is hij openlijk tegenstander van het presidentieel systeem, integendeel tot de partijleiding. Velen met dezelfde houding zijn persona-non-grata verklaard door de partijleiding, zoals Sinan Oğan, Meral Akşener en Ümit Özdağ. Bahçeli bleek wél bereid te praten met Halaçoğlu.

Halaçoğlu zegt niet van gedachte te zijn veranderd na het gesprek. Hij zegt het volgende over het gesprek:

Tijdens de besprekingen van het tweede wetsvoorstel gisternacht, nodigde Bahçeli mij uit voor een gesprek. We hebben gepraat over de nieuwe grondwetswijziging.

Hij maakte duidelijk respect te hebben voor mijn standpunt. Ik liet hem weten dat het onmogelijk voor mij is hem te disrespecteren, vanwege mijn idealistische achtergrond. (Bij de idealistische nationalisten is respect tegenover de leider zeer belangrijk, red.)

Ik heb mijn zorgen over het presidentieel systeem geuit. Een ‘éénpersoonssysteem’ is onacceptabel. Er zijn geruchten dat ik door sommige partijleden onder druk word gezet om vóór het presidentieel te stemmen. Dit klopt absoluut niet. Ook Bahçeli heeft zoiets niet van mij geeïst. Mijn standpunt is niet veranderd.

  • Loading...