Burgemeesters grote steden Turkije nemen ontslag

Turks.nl Redactie

De burgemeesters van Konya en Samsun hebben ontslag genomen. Beide gemeentes zijn zogenaamde ‘grootgemeentes’, oftewel door de overheid aangemerkt als grote steden.

Tahir Akyürek (Konya) en Yusuf Ziya Yılmaz (Samsun) nemen ontslag om zich kandidaat te stellen voor de kandidatenlijst van de regerende AK Partij voor de (vervroegde) parlementsverkiezingen eind juni.

Het ontslag van de burgemeesters is vrij bijzonder. Naast het feit dat ze burgemeesters zijn van grote steden, waren ze ook nog eens erg lang al actief als burgemeester.

Akyürek was sinds 2004 burgemeester van Konya. Na 14 jaar neemt hij afscheid van zijn ambt. Yılmaz was sinds 1999 burgemeester van Samsun. Toen bestond de AK Partij nog niet.

Volgens Turkse media is de kans groot dat andere burgemeesters ook ontslag zullen nemen om zich verkiesbaar te stellen voor de verkiezingslijst van de AK Partij voor de parlementsverkiezingen.

Ontslagen burgemeesters

De burgemeesters van Konya en Samsun waren een van de burgemeesters waarvan geen ontslag werd geëist door hun partij.

Eind vorig jaar eiste president Erdoğan, tevens partijvoorzitter van de regerende AK Partij, dat enkele burgemeesters hun ontslag zouden indienen.

Ondanks tegenstribbelingen van enkele burgemeesters dienden uiteindelijk de burgemeesters van Istanbul, Ankara, Balıkesir, Bursa, Niğde en Düzce hun ontslag in.