Coalitieakkoord in Den Haag

PvdA, VVD, D66 en het CDA in Den Haag hebben overeenstemming bereikt over een coalitieakkoord.
Turks.nl Redactie

Dat laat de gemeente vrijdag weten. De details van het akkoord werden vrijdagmiddag toegelicht tijdens een persconferentie op het stadhuis.

De PVV van Geert Wilders was een van de winnaars tijdens de gemeenteraadsverkiezingen in maart, maar al snel werd duidelijk dat zijn partij niet in het stadsbestuur komt. Informateur Boele Staal concludeerde begin april dat de opstelling van de PVV op het gebied van islamisering samenwerking met andere partijen onmogelijk maakte.

Staal adviseerde vervolgens een college van PvdA, VVD, D66 en CDA. Lijsttrekker Sander Dekker (VVD) noemt het bereikte akkoord vrijdag ‘evenwichtig, gedegen en toekomstgericht’. “We investeren ondanks de crisis in belangrijke zaken als lastenverlichting, veiligheid en onderwijs. Dat in een financieel kader dat staat als een huis.”

De partijen hebben afgesproken de komende vier jaar structureel 150 miljoen euro te bezuinigen. Dat gebeurt onder meer op de gemeentelijke organisatie en op subsidies. Het voorkomt dat inwoners met hogere lasten worden opgezadeld.

Geïnvesteerd wordt er ook: structureel wordt er vijftig miljoen uitgetrokken voor onderwijs, economie, werk, armoedebeleid, duurzaamheid, wonen, mobiliteit en veiligheid. Eenmalig gaat er nog eens 165 miljoen hier naartoe.

Ook komen er meer handhavers op straat, meer conducteurs op de tram en worden de parkeerproblemen aangepakt, laat Dekker weten.

De grootste partij PvdA roemt het sociale karakter van het gesloten akkoord. “Dit akkoord biedt extra impulsen om de gevolgen van de financiële crisis op te vangen, zodat iedereen actief kan blijven deelnemen aan de Haagse samenleving en niemand buiten de boot hoeft te vallen”, aldus de onderhandelaars Marnix Norder en Henk Kool.

De PVV is overigens niet van plan om werkeloos toe te kijken vanuit de oppositiebankjes. Fractievoorzitter Sietse Fritsma belooft druk op de ketel te zetten bij de ‘gevestigde orde’. “We eisen aandacht voor veiligheidsproblemen, zullen de islamisering bestrijden, willen elke eurocent subsidie verantwoord zien en eisen uitleg waarom megalomane statusprojecten als een cultuurpaleis belangrijker zijn dan goede ouderenzorg.”

Tijdens de persbijeenkomst worden ook de nieuwe wethouders gepresenteerd. De VVD moet één wethouder inleveren. Dekker, wethouder van financiën, en verkeerswethouder Peter Smit gaan door. Dat betekent dat Frits Huffnagel moet vertrekken.

Huffnagel, de afgelopen jaren belast met ‘citymarketing’, kreeg bij de verkiezingen meer dan tweeduizend voorkeurstemmen. Hij laat in een reactie weten ‘zeer teleurgesteld’ te zijn. Hij weet niet of hij in de gemeenteraad blijft zitten.