D66 teleurgesteld omdat Turkse kandidaten meer stemmen kregen

By | Politiek

D66 is overdonderd door de voorkeursstemmen voor kandidaten van Turkse komaf in Dordrecht.

D66 won 4 zetels voor de gemeenteraad in Dordrecht. In plaats van nummer 2 en 3 komen echter nummer 9 Osman Bosuguy en nummer 30 Ahmet Polat van de D66-kandidatenlijst in de raad. De twee kandidaten van Turkse komaf stonden laag op de lijst, maar de meeste stemmen na de lijsttrekker.

“Continu campaignen is mijn drijfveer geweest. Ik dacht bij mezelf ‘gewoon gas geven”, zegt Osman Bosuguy tegenover het AD.

Ook Ahmet Polat, de nummer 30, floepte vanuit het niets Eelco de Vos (op 2) en Paul Tiebosch (op 3) voorbij. Met een inhaalmanoeuvre die niemand had voorzien: “Ik ben overdonderd. Iedereen is overdonderd”, zegt Polat, die geen afstand doet van de stoel: “De mensen hebben mij het vertrouwen gegeven: ‘Jij moet dit gaan doen’.”

Lijsttrekker Kevin Noels is verrast: “Dit is een verandering die we niet zagen aankomen. Het zijn wel bekenden, maar dat neemt niet weg dat het voor ons ook een complete verrassing is. That’s it. Het is een nieuwe status quo.”

Paul Tiebosch is diep teleursgesteld door het abrupte einde aan zijn politieke loopbaan: “Ahmet heeft er met mij ook niet over gesproken dat hij campagne voerde voor zichzelf. Hij stond op een niet verkiesbare plek.”

Eelco de Vos noemt het ‘een bizarre wending’: “Bosuguy had ik verwacht. Hij heeft knetterveel campagne gevoerd in de Dordtse Turkse gemeenschap. Maar Ahmet had ik niet verwacht. Hij had geen politieke ambities, zei hij.”

Noels zegt dat het hem persoonlijk raakt vanwege de nauwe banden die er met Tiebosch en De Vos al waren. “Persoonlijk doet het zeer. Tegelijkertijd is Ahmet ook een goede bekende van mij. Hij en Osman hebben hun sporen maatschappelijk verdiend.”

 • Tarkan koopt huis voor zijn dochter

  Tarkan heeft een nieuw huis gekocht in Istanbul voor zijn...

  Harvard-academicus de mist in bij eerste vraag

  Een Turkse academicus die werkt als onderzoeker bij...

  Sibel Kekilli: ik word gediscrimineerd

  Na Özil, klaagt ook de bekende Duits-Turkse actrice Sibel...

  Zware straf voor Canan Karatay

  De bekende Turkse dokter Canan Karatay wordt gestraft om...

  Nederlandse actrice is nieuwe gezicht Turkish Airlines

  In de nabije toekomst zien we een Nederlandse naam als het...

  Ceceli geboycot door Turkse media

  De kans is groot dat je geen nummers meer hoort van Mustafa...