D66 teleurgesteld omdat Turkse kandidaten meer stemmen kregen

Turks.nl Redactie

D66 is overdonderd door de voorkeursstemmen voor kandidaten van Turkse komaf in Dordrecht.

D66 won 4 zetels voor de gemeenteraad in Dordrecht. In plaats van nummer 2 en 3 komen echter nummer 9 Osman Bosuguy en nummer 30 Ahmet Polat van de D66-kandidatenlijst in de raad. De twee kandidaten van Turkse komaf stonden laag op de lijst, maar de meeste stemmen na de lijsttrekker.

“Continu campaignen is mijn drijfveer geweest. Ik dacht bij mezelf ‘gewoon gas geven”, zegt Osman Bosuguy tegenover het AD.

Ook Ahmet Polat, de nummer 30, floepte vanuit het niets Eelco de Vos (op 2) en Paul Tiebosch (op 3) voorbij. Met een inhaalmanoeuvre die niemand had voorzien: “Ik ben overdonderd. Iedereen is overdonderd”, zegt Polat, die geen afstand doet van de stoel: “De mensen hebben mij het vertrouwen gegeven: ‘Jij moet dit gaan doen’.”

Lijsttrekker Kevin Noels is verrast: “Dit is een verandering die we niet zagen aankomen. Het zijn wel bekenden, maar dat neemt niet weg dat het voor ons ook een complete verrassing is. That’s it. Het is een nieuwe status quo.”

Paul Tiebosch is diep teleursgesteld door het abrupte einde aan zijn politieke loopbaan: “Ahmet heeft er met mij ook niet over gesproken dat hij campagne voerde voor zichzelf. Hij stond op een niet verkiesbare plek.”

Eelco de Vos noemt het ‘een bizarre wending’: “Bosuguy had ik verwacht. Hij heeft knetterveel campagne gevoerd in de Dordtse Turkse gemeenschap. Maar Ahmet had ik niet verwacht. Hij had geen politieke ambities, zei hij.”

Noels zegt dat het hem persoonlijk raakt vanwege de nauwe banden die er met Tiebosch en De Vos al waren. “Persoonlijk doet het zeer. Tegelijkertijd is Ahmet ook een goede bekende van mij. Hij en Osman hebben hun sporen maatschappelijk verdiend.”