D66 wil homo’s in grondwet noemen

Door | Politiek

Dat bepleitte D66-Kamerlid Boris van der Ham woensdagochtend in het televisieprogramma ‘Goedemorgen Nederland’.

GroenLinks en de Partij van de Arbeid zijn mede-indieners van een initiatiefwetsvoorstel daartoe.

In het eerste artikel staat dat niet mag worden gediscrimineerd op grond van godsdienst, levensovertuiging, politieke gezindheid, ras, geslacht of op welke grond dan ook. Volgens Van der Ham is bij het opstellen van het artikel besloten seksuele geaardheid en andere zaken niet te noemen omdat dat toen nog gevoelig lag.

“Die discussie moet afgelopen zijn. We moeten duidelijkheid geven”, zei Van der Ham. Hij wees erop dat de vrijheden van homo’s soms onder druk staan en dat het belangrijk is hun rechten vast te leggen.

Door de wet aan te passen kunnen er voor gehandicapten meer mogelijkheden komen om hun gelijk te halen. “Door het artikel aan te passen kan de rechter bijvoorbeeld toetsen of een handicap voor een school reden is geweest iemand te weigeren”, zei Ad Poppelaars van de Chronisch zieken en Gehandicapten Raad in de uitzending.

Van der Ham hoopt een tweederde meerderheid in de Kamer te kunnen halen. Dat is nodig om de grondwet aan te passen. ChristenUnie en SP zeggen volgens hem niet meteen nee tegen het voorstel.

Ceceli geboycot door Turkse media

De kans is groot dat je geen nummers meer hoort van Mustafa...

Ceceli verspreidt seksbeelden ex-vrouw

De Turkse zanger Mustafa Ceceli heeft seksbeelden van zijn...

Aref in kritieke toestand

De bekende goochelaar Aref Gaffouri verkeert in...

Zusje Rüzgar Erkoçlar ook man geworden

De bekende actrice Nil Erkoçlar was lange tijd uit beeld,...