Dit zijn de resultaten: hoeveel zetels heeft DENK behaald?

Turks.nl Redactie

De uitslag van de gemeenteraadsverkiezingen zijn bekend. De officiële uitslag volgt vandaag of morgen.

De politieke partij DENK deed mee in 14 gemeenten. Alleen in Alkmaar werden geen zetels behaald. In totaal heeft de partij 23 zetels gewonnen in 13 gemeenteraden. De resultaten wijken iets af van de exitpolls.

De definitieve namen in de raad worden nog bekend. Wij gaan alvast uit van de huidige lijst.

Den Haag

Den Haag was de enige grote stad waar DENK niet meedeed. DENK kreeg in die stad 7,2% van de stemmen tijdens de Tweede Kamerverkiezingen vorig jaar. In de stad streden al drie partijen voor de achterban van DENK, dus besloot DENK niet mee te doen.

Islam Democraten, Partij van de Eenheid en nieuwkomer NIDA streden om een plaats in de raad. Elk wonnen ze 1 zetel; NIDA pakte een zetel van Islam Democraten, die voortaan niet meer met 2, maar met 1 zetel in de raad zal plaatsnemen. Namens NIDA komt Cemil Yilmaz in de raad.

Posted by Cemil Yilmaz on Tuesday, February 27, 2018

Rotterdam

DENK behaalde 3 zetels in Rotterdam. Daarmee komen Stephan van Baarle, Enes Yiğit en Faouzi Achbar in de Rotterdamse raad. DENK is in de stad groter dan PVV, die maar 2 zetels wist te behalen. Leefbaar Rotterdam is de grootste in de stad met 11 zetels.

NIDA wint 2 zetels, waarmee namens NIDA Nordin el Ouali en Ercan Büyükçifçi in de raad komen.

Amsterdam

DENK is de grootste nieuwkomer in de hoofdstad met 3 zetels. Mourad Taimounti, Ayşegül Kılınç en Seher Khan komen namens DENK in de gemeenteraad. Daarmee is DENK groter dan Forum voor Democratie, die maar 2 zetels behaalde. Winnaar in de hoofdstad is GroenLinks met 10 zetels.

Schiedam

Procentueel gezien is DENK de tweede grootste partij. Met 4 zetels komen Mahmut Erdem, Jane Ortet, Doğukan Ergin en Gürcü Polat-Işıktaş in de raad voor DENK. Nergens anders heeft DENK zoveel zetels behaald.

Utrecht

In Utrecht behaalde DENK 2 zetels. GroenLinks werd de grootste met 12 zetels. Mahmut Sungur en Fatima Yousfi komen in de raad namens DENK.

Eindhoven

DENK komt in Eindhoven met 1 zetel in de gemeenteraad. Adnen Şenal gaat DENK vertegenwoordigen in de gemeenteraad in Eindhoven.

Roermond

Ook in Roermond wint DENK slechts 1 zetel. Selami Coşkun, die al in de raad, blijft in de raad met een zetel namens DENK. Eerder maakte hij de overstap van PvdA naar DENK nadat Lodewijk Asscher werd verkozen tot politiek leider van de PvdA.

Veenendaal

ChristenUnie werd de grootste in Veenendaal. DENK wist 1 zetel te behalen. Gökhan Çoban blijft zijn zetel behouden in de raad, dit keer namens DENK. In de wedstrijd om het beste raadslid van Nederland kreeg hij de meeste stemmen.

Amersfoort

DENK behaalde 1 zetel in Amersfoort. Tahsin Bülbül komt in de gemeenteraad namens DENK in Amersfoort.

Enschede

Ook in Enschede behaalde DENK slechts 1 zetel. Enes Sarıakçe komt namens DENK in de gemeenteraad in Enschede.

Deventer

Namens DENK komt Ahmet Kaya in de gemeenteraad in Deventer. DENK behaalde daar 1 zetel.

Lelystad

In Lelystad komt Magdalena Charlot in de gemeenteraad namens DENK. Er werd 1 zetel behaald door de partij.

Zaanstad

DENK behaalde 2 zetels in Zaanstad. Şebnem Pancar en Ahmad Eid komen in de Zaanse gemeenteraad namens DENK.

Arnhem

In Arnhem werkte DENK samen met Verenigd Arnhem. De samenwerking leverde hen 2 zetels op. Kürşat Bal en Yıldırım Usta komen in de Arnhemse gemeenteraad.

Alkmaar

Alkmaar was de enige stad waar DENK meedeed met de gemeenteraadsverkiezingen en geen zetels behaalde. DENK kreeg slechts 1,3% van de stemmen daar. OPA, een lokale partij, won de verkiezingen in Alkmaar. Er kan zelfs gesteld worden dat DENK een zetel verliest in Alkmaar. Lijsttrekker Mohamed Keskin werd bij de vorige verkiezingen gekozen namens PvdA, maar maakte de overstap naar DENK en werd destijds zelfs het eerste gemeenteraadslid dat namens DENK in een gemeenteraad zat.