Eerste grondwetswijziging aangenomen door het parlement

AvatarTurks.nl Redactie

De eerste grondwetswijziging is aangenomen door het parlement. Dat melden Turkse media.

484 parlementariërs deden mee aan de stemming: 347 stemden voor, 132 stemden tegen, 2 stemden neutraal, 2 leverden een leeg blaadje in en 1 stem werd ongeldig verklaard.

De wijziging

Bij het wetsartikel over onafhankelijke rechters is een wijziging aangebracht. Een rechter in het Constitutioneel Hof moet nu onafhankelijk en onpartijdig zijn.

De grootste aandacht gaat uit naar de wijziging die erop toeziet dat Erdoğan zijn presidentieel systeem krijgt. Daarmee wordt hij naast zijn rol als staatshoofd, ook regeringsleider en verkrijgt daarmee meer macht.

Nadat alle wetswijzigingen zijn besproken en er een stemming is geweest zal er een allesbepalende tweede ronde komen. Deze regel heeft als doel, zodat men goed nadenkt over de grondswetwijziging. Als de wijzigingen ook de tweede ronde halen, kan er een referendum komen over de wijzigingen. Feitelijk kunnen de wijzigingen ook direct aangenomen worden, maar dat is onwaarschijnlijk gezien het feit dat AKP en MHP daar niet genoeg zetels voor hebben.

De rest van de avond zal er ook over andere wijzigingen worden gestemd.

Gisteren

Gisteren werd middels een stemming in het parlement besloten om over te gaan tot besprekingen om de grondwet te wijzigen. Er waren 330 stemmen nodig. 338 parlementariërs stemden vóór. Dat betekende dat 9 parlementariërs van de AKP-MHP coalitie voor de nieuwe grondwet in strijd met hun partijstandpunt hebben gestemd.

Opmerkelijk waren beelden van AKP parlementariërs die de regels schonden. Het was namelijk een besloten stemming, maar veel AKP parlementariërs, waaronder Minister Akdağ van Gezondheid, stemden openbaar. Toen Akdağ hierom werd gewaarschuwd door andere parlementariërs zei hij: “Rot op! Moet ik het aan jou vragen als ik een overtreding bega?!”