Erdoğan: ”Burgemeester Ankara zal hoge prijs betalen als hij geen ontslag neemt”

Turks.nl Redactie

Bij terugkomst vanuit Polen hield president Erdoğan een persconferentie. Er werden vragen gesteld over de wekenlange geruchten over een ontslag van de burgemeester van Ankara: Melih Gökçek.

Eind september nam de burgemeester van Istanbul ontslag. De burgemeesters van Düzce en Niğde volgden.

Nu is het de beurt aan de burgemeesters van Ankara, Balıkesir en Bursa. De burgemeester van Ankara, Melih Gökçek is sinds 1994 de burgemeester van Ankara en een loyale vriend van de Turkse president.

De woorden van Erdoğan:

”Onze Minister van Ruimte en Urbanisatie had gesproken met de heer Kadir Topbaş in Istanbul. Hij ging mee met het verzoek en diende zijn ontslag in. Vervolgens sprak onze vicevoorzitter met (de burgemeester van) Düzce. Hij nam ook ontslag.

Volgens mij hoorde ik dat gisteren of vandaag ontslag is genomen in Niğde. Ons verzoek tot ontslag is aangekomen in Balıkesir, alsook aan meneer Gökçek. Net als Bursa. Met (de burgemeester van) Bursa zal de premier, de vicevoorzitter of ikzelf praten.

Wij willen één ding bereiken: deze kandidaten komen niet op die functie als onafhankelijk kandidaat, maar als iemand die door een partij kandidaat is gesteld. Wij zien functies nooit als zetels die nooit verlaten zullen worden. Daarom moeten onze vrienden meegaan als hen wordt gevraagd ontslag te nemen. De partij (AK Partij, red.) zal deze vrienden uiteraard op andere plekken gebruiken. Met de tijd zullen er andere funcites ontstaan, die moeten vervuld worden.”

Op de vraag wat er zal gebeuren als de burgemeesters zich verzetten tegen een ontslag, zegt de voorzitter van de AK Partij: ”Ik denk niet dat mijn vrienden een dergelijke weg zullen inslaan. Maar mochten ze zoiets toch doen, zullen ze een hoge prijs betalen.”