Erdoğan doet oproep aan Europese Turken vanuit Bosnië

Turks.nl Redactie

President Recep Tayyip Erdoğan is in de Bosnische hoofdstad Sarajevo om een evenement van de Union of European Democrats (UETD) bij te wonen.

Zo’n 20 duizend Europese Turken wonen het evenement bij.

“Sommigen doen alles wat ze kunnen om ons uit elkaar te halen, maar het zal ze niet lukken. In de eenpartijperiode van CHP probeerden ze onze banden met ons verleden te verbreken. Er werd in de lesboeken verteld over de eeuwenlange geschiedenis, maar de 1000 jaar daartussen werd genegeerd”, zei de Turkse president.

De lessen over de Ottomaanse en Seltjoekse periode werd heel kort verteld, maar wij hebben dit veranderd. Wij hebben ons volk opnieuw kennis laten maken met onze geschiedenis. Een van de belangrijkste onderwerpen daarbij zijn jullie, de Europese Turken. Neem het staatsburgerschap aan van de landen waar jullie leven. Als ze jullie het staatsburgerschap geven, zal ik nooit zeggen dat jullie dat niet moeten doen”, aldus Erdoğan.

Verder had Erdoğan nog nieuws voor Europese Turken. Hij wil kinderen in het buitenland aansporen hun moedertaal te leren: “We zullen het aantal voor onze jongeren in het buitenland verdubbelen. We zullen procedures voor onze burgers in het buitenland versimpelen.”