Erdoğan doet oproep aan Europese Turken

Turks.nl Redactie

De Turkse president Erdoğan deed na het vrijdaggebed brekende uitspraken.

Beloftes niet nagekomen

Volgens de Turkse president heeft Turkije geen enkele verantwoordelijkheid om de spanning met Duitsland te verlagen. Die verantwoordelijkheid ligt bij Duitsland, vindt Erdoğan.

Als voorbeeld geeft hij de niet nagekomen beloftes van Duitsland voor financiële steun in verband met de Syrische vluchtelingen in Turkije. ”De EU heeft zich niet gehouden aan haar beloftes. Ze zouden ons vanwege de vluchtelingen 3+3 miljard euro geven, maar hebben dit niet gedaan. Wij hebben inmiddels een bedrag van over de 30 miljard euro uitgegeven aan de vluchtelingen”, zegt Erdoğan.

Stemadvies

Verder gaf de Turkse president een stemadvies aan Turkse Duitsers. In dat land leven zo’n 3 miljoen Duitsers met een Turkse achtergrond, waarvan maar 1 miljoen de Duitse nationaliteit hebben.

”Waar praat Duitsland nu over? Ze denken alleen maar aan het zwartmaken voor Turkije, om meer stemmen te krijgen. Ik doe een oproep aan al mijn volksgenoten in Duitsland.

Laat je niet bedonderen door hen te steunen. Noch de Christendemocraten, noch de Groenen, noch SPD. Dit zijn allemaal vijanden van de Turken. Steun partijen die geen vijandigheid koesteren jegens Turkije.

Dit is een eerkwestie voor onze burgers in Duitsland. Ik wil dat ze hun democratisch recht gebruiken om te strijden”, sluit hij af.

Stemadvies in Nederland

Tijdens de Nederlandse parlementsverkiezingen gaf Erdoğan ook een stemadvies. Toen riep hij op niet op de VVD of de PVV te stemmen. Dat was net na de Turkijerel.