Erdoğan haalt uit naar premier Rutte

Turks.nl Redactie

De Turkse president Erdoğan hield een persconferentie vóór zijn reis naar Kazachstan. Dat melden Turkse media.

Hij gaf onder andere antwoord op een vraag van een journalist over de gespannen relatie tussen Turkije en Duitsland. Hij liet onder andere weten dat Duitsland terroristische propaganda toelaat.

Hij doelde daarmee op de videogesprekken met PKK-leiders op grote bijeenkomsten in Duitsland. Volgens de president heeft Europa al een lange tijd een anti-Turkije houding.

Erdoğan gaf Nederland als voorbeeld:

”Nu hebben ze onderling ruzie. Ze slapen en worden wakker met de AK Partij, Turkije, Erdoğan… Houdt jullie verkiezingen als jullie willen. Zullen aanvallen op Erdoğan en Turkije jullie stemmen opleveren?

Kijk maar waar dit jullie zal brengen. Wat gaat er morgen gebeuren bij internationale vergaderingen? Moet het worden net als de Nederlandse premier? Hij kan mij niet eens aankijken, ik kijk hem al helemaal niet aan. Kijk in wat voor situatie hij is beland, hij kan niet eens een regering vormen.”

Turkijerel

Turkije en Nederland onderhouden nog altijd zeer slechte banden. De twee landen hebben nooit ‘vrede gesloten’ na de diplomatieke crisis in maart 2017.

Toen werd het Turkse ministers verboden naar Nederland te komen om campagne te voeren voor een referendum voor een grondwetswijziging. De Turkse minister van Familiezaken wist Rotterdam echter tóch te bereiken met de auto.

Ze werd urenlang ingesloten door de Nederlandse politie. Ze moest uiteindelijk het land verlaten op last van de regering. De minister verliet Nederland, maar er volgden zware rellen rondom het Turks consulaat in Rotterdam.

Bij die rellen raakten 7 mensen gewond en werden er 12 aanhoudingen verricht. De Nederlandse ambassadeur in Turkije kreeg te horen dat hij niet meer welkom was aldaar. Sindsdien is de diplomatieke crisis nooit opgelost.