Erdoğan patenteert bekende uitspraak

Turks.nl Redactie

De Turkse president Erdoğan heeft een bekende uitspraak van hem laten registreren. Dat meldt de Turkse nieuwssite NTV.

Het gaat om een uitspraak van Erdoğan waarmee hij kritiek levert aan de vijf permanente leden van de VN Veiligheidsraad. “Dünya beşten büyüktür” herlaalt de Turkse president vaak, vertaald is dat ‘De wereld is groter dan vijf‘.

Regelmatig bekritiseert Erdoğan het handelen van de vijf permanente leden. Zo hebben zij vetorecht en kunnen zij internationale acties en onderzoeken blokkeren. Recent blokkeerde Rusland een onderzoek naar het gebruik van gifgas in Syrië. De woorden van de president zien en horen we vaak terug in demonstraties tegen de VN.

Erdoğan’s advocaat deed de aanvraag voor de registratie in 2018. Recent werd bekend dat de aanvraag is goedgekeurd. Vanaf heden mogen de woorden Dünya beşten büyüktür enkel gebruikt worden na goedkeuring van de president. Denk daarbij aan merknamen, commerciele uitingen, promotie, bedrijfsnamen, websites of producten voor export. Ook mogen de woorden niet meer zomaar gebruikt worden gebruikt als titel voor lezingen of conferenties, in brochures, boeken of kranten.

De registratie zou internationaal gelden.